Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 31 (5238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În culise

Invitaţie la cultură, din partea teatrului studenţesc Fabulinus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu ani în urmă, mulţi la număr ce-i drept, exista la Suceava o trupă de teatru ce activa în sala Dom Polski, sălile pline ochi şi abonamentele la teatru fiind o constantă a acelor vremuri. Cel puţin aşa se povesteşte. Era vorba despre Teatrul Municipal Suceava, înfiinţat în anul 1984 ca secţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. În cei cinci ani de activitate, teatrul sucevean susţinuse 11 premiere, recitaluri actoriceşti şi spectacole jubiliare, asta până în 1990, când s-a tras cortina şi Teatrul din Iaşi a desfiinţat secţia din Suceava.

Corul lamentaţiilor nu a întârziat să apară, sucevenii deplângând lipsa „culturii” sau a activităţilor culturale din municipiu.

La finele lui 2011, o mână de tineri joviali, creativi şi talentaţi au vrut să demonstreze că Suceava înseamnă mai mult decât betoane, cafenele, sensuri giratorii sau reduceri la mall. Este vorba despre studenţii trupei de teatru Fabulinus din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV), tineri ce şi-au propus „să umple golul din Suceava în privinţa teatrului, o ramură aproape inexistentă”, aşa cum ei înşişi susţin. Trupa a fost înfiinţată în noiembrie 2011 şi este îndrumată de actorul şi regizorul Ion Sapdaru.

 

Un an de la prima reprezentaţie

Potrivit regizorului Ion Sapdaru, „Fabulinus este o creaţie colectivă, iar în spatele ideii iniţierii acestui proiect stau trei oameni, respectiv o fostă studentă a universităţii - Oxana Greadcenco, rectorul USV din 2011 - prof. univ. dr. ing. Adrian Graur şi eu. Ne-am gândit că ar fi bine să înfiinţăm o trupă de teatru în cadrul unei universităţi ce nu are acest profil, iar în acest sens am avut toată susţinerea din partea reprezentanţilor USV”.

Castingul în vederea recrutării viitorilor componenţi ai trupei a avut loc în prima jumătate a anului 2012, la selecţie prezentându-se peste 150 de tineri, din care au fost aleşi circa 20 de studenţi. În timp, parte dintre ei au renunţat la proiect, după ce au realizat că munca în cadrul trupei nu e deloc facilă, ba chiar e istovitoare uneori, că responsabilităţile nu sunt puţine şi că standardele sunt ridicate.

În data de 3 martie, trupa Fabulinus va împlini un an de la primul spectacol susţinut. Este vorba despre „Visul unei nopţi de vară”, care a debutat pe scena Auditorium-ului „Joseph Schmidt”.

„Între timp, Fabulinus a devenit un organism posedat în mare parte de ambiţie şi de o dorinţă nestrămutată de a anula mitul destul de cretin care s-a creat, precum că în Suceava nu poate exista teatru. Membrii Fabulinus sunt nişte copii admirabili, care fac un efort enorm. Valenţele şi responsabilităţile acestora devin din ce în ce mai profesioniste. Cred că Suceava poate susţine un proiect teatral viabil şi se fac eforturi în acest sens. Ambiţia mea este ca aici să existe teatru, şi mai ales teatru de calitate”, a mai completat Sapdaru. Despre trupa Fabulinus acesta a mai precizat: „Am pus ştachete serioase în ceea ce priveşte abordarea muncii la acest teatru. Avem o sarcină sfântă şi nu permitem improvizaţii sau jumătăţi de măsură”.

 

Premiul „Matei Millo” la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

Cu conştiinciozitate şi dăruire, studenţii provenind de la diferite facultăţi din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” pot fi consideraţi printre puţinii promotori ai activităţilor culturale din municipiu. Au ca misiune teatrul de calitate, neuitând de prietenie şi distracţie, iar pe viitor îşi doresc ca de reprezentaţiile lor să audă cât mai  mulţi suceveni.

„Sunt oameni care au venit de patru-cinci ori la spectacolul <Visul unui nopţi de vară> şi s-au simţit bine de fiecare dată. Ne adresăm tuturor sucevenilor şi ne-am dori să nu mai existe în rândul lor acel scepticism cu privire la teatrul de provincie, la evenimentele culturale din Suceava”, a declarat Adrian Crăciunescul, coordonatorul Fabulinus.

Acesta a ţinut să mulţumească reprezentanţilor USV pentru susţinerea permanentă. „Mulţumim conducerii USV pentru că a răspuns apelului nostru de a micşora preţul biletelor pentru ca acestea să fie accesibile tuturor şi, în special, liceenilor pe care, prin acest mod, îi încurajăm să vină la teatru”.

Pentru munca lor, membrii Fabulinus au fost recompensaţi în 2012 cu Premiul „Matei Millo” la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Totodată, studenţii de la Fabulinus sunt răsplătiţi lunar de USV cu „burse de performanţă artistică” în cuantum de 200 de lei.   

Trupa Fabulinus este alcătuită din actorii: Adrian Crăciunescul, Silvia Timofti, Alex Huţanu, Alexandru Stan, Maria Şutu, Anna Moldovan, Tatiana Dombrov, Iuliana Girigan, Flavius Răzvan Derscariu, Alexandru Pahomi, Andreea Siran, Mihai Cerneanu şi Ştefan Manolache.
Din trupă au mai făcut parte Iulian Burciu, Iuliana Năsăudean, Bogdan Bortă, Flavius Dura, Gabriel Lazăr-Haliţchi, Irina Liciţchi. De coregrafie se ocupă Lavinia Pătraşcu, de sonorizare este responsabil Marius Samson şi de lumini Stelian Cuniţchi.

Andreea Siran este junioara trupei, ea fiind încă elevă de liceu. Susţine că Fabulinus a învăţat-o să comunice mai bine cu persoanele din jur, dându-i totodată sentimentul de apartenenţă la un colectiv, un colectiv de oameni frumoşi şi talentaţi.

 

Dramaturgul Matei Vişniec le-a felicitat iniţiativa

În această seară, Auditorium-ul „Joseph Schmidt” va găzdui cel de-al doilea spectacol „Țara Orbilor”, o adaptare a piesei de teatru „Ţara lui Gufi” a celebrului dramaturg Matei Vişniec, o comedie spumoasă, cu muzică și dansuri.

Ion Sapdaru a declarat că „dramaturgul rădăuţean a fost impresionat şi emoţionat de acest spectacol care a apărut pe neaşteptate în coasta oraşului său natal. Ne-a transmis un mesaj foarte frumos şi ne-a cedat drepturile de a-i juca piesa, însă ne-a pus o condiţie, şi anume de a juca piesa la Rădăuţi, în oraşul său natal”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Invitaţie la cultură, din partea teatrului studenţesc Fabulinus.
 Vizualizări articol: 1429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Invitaţie la cultură, din partea teatrului studenţesc Fabulinus5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei