Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 25 (5232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

„Sărbătorile Memoriei”, la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei, Grupul Editorial „Muşatinii” şi publicaţiile Crai Nou şi Monitorul de Suceava au organizat ieri, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, cu prilejul sărbătoririi Zilei Artelor Plastice Bucovinene, evenimentul inaugural al ciclului de manifestări cu genericul „Sărbătorile Memoriei”.

 

Galeria personalităţilor bucovinene „Vrednici de Bucovina”

Manifestarea, la care directorul general adjunct al instituţiei muzeale sucevene, dr. Ioan Mareş, a adresat participanţilor salutul de gazdă, a cuprins vernisajul „Galeriei personalităţilor bucovinene - Vrednici de Bucovina” (expoziţie care etalează un număr de 212 portrete realizate de artistul plastic Radu Bercea), lansarea albumului „Bucovina mărturisită” şi festivitatea de înmânare a Premiilor anului 2012 - Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene.

Prezent la eveniment, subprefectul Constantin Harasim a transmis, în numele Instituţiei Prefectului, mesajul de „înaltă preţuire şi consideraţie pentru oamenii de cultură ai judeţului” şi a apreciat „munca titanică” a artistului expozant, care a realizat „Galeria personalităţilor bucovinene”.

 

Radu Bercea, un om care „există mai presus de vremuri şi de vremuiri”

Principalul organizator şi moderatorul evenimentului, publicistul şi scriitorul Ion Drăguşanul, a făcut referire la câteva din personalităţile portretizate în această galerie („galerie care - aşa cum a spus dr. Ioan Mareş - a adunat elitele Bucovinei: oameni ai bisericii, profesori universitari, savanţi, jurişti, pictori, scriitori, compozitori...”), precum şi la albumul “Bucovina Mărturisită”, de Radu Bercea, album editat în memoria soţiei sale, Olga Bercea, plecată recent pentru totdeauna dintre noi. Ca redactor de carte şi prefaţator al albumului, Ion Drăguşanul a conturat portretul biografic al lui Radu Bercea, un om care „există mai presus de vremuri şi de vremuiri”, atât prin opera sa picturală, cât şi prin cele câteva „cărţi-mărturie, pe care <le-a zidit> de-a lungul ultimului deceniu, drept monument real al memoriei”.

 

Diplomele au fost înmânate de primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc

A urmat festivitatea de acordare a Premiilor anului 2012 - Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene.

Întrucât Consiliul Judeţean Suceava nu şi-a trimis nici un reprezentant oficial (deşi manifestarea a fost organizată sub egida acestei instituţii), diplomele (personalizate cu portretele premianţilor realizate de graficianul Mihai Pînzaru PIM) au fost înmânate titularilor de primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care a mărturisit că a venit însoţit de câţiva consilieri locali „din trei motive majore”: din respect pentru cultură, din respect faţă de cei trei cetăţeni de onoare ai oraşului Gura Humorului implicaţi în acest eveniment (Radu Bercea, Ion Drăguşanul şi Mihai Pînzaru PIM) şi pentru cartea lui Radu Bercea, scrisă în memoria prof. Olga Bercea pe care a avut-o dirigintă.

 

Premiile anului 2012 - Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene

Marius Ursaciuc, după un laudatio rostit de graficianul şi jurnalistul Mihai Pînzaru PIM, a înmânat Premiile anului 2012 - Anul 80 al Artelor Plastice Bucovinene (Premiul Opera Omnia - Radu Bercea, Premiul Pictorul Anului - Carmel Georgescu şi Premiul Graficianul Anului - Tiberiu Cosovan).

Diploma/Premiul Opera Omnia, conferit artistului plastic şi profesorului Adrian Bocancea (care nu a participat la manifestare întrucât se află la Toronto, în Canada), a fost înmânat (după un laudatio magistral rostit de prof. Viorelia Braicu) unui membru al familiei.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment susţinut de poetul Emil Ianuş, care a dat citire poemului intitulat „Legenda lui Radu Bercea din Cuciurul Mare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sărbătorile Memoriei”, la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Sărbătorile Memoriei”, la Muzeul Bucovinei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei