Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 oct 2012 - Anul XVII, nr. 246 (5151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Muzeul de Istorie Suceava

Expoziţia „Vicii şi delicii. Tutunul - iarba dracului, prin timpuri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis vineri expoziţia cu genericul „Vicii şi delicii. Tutunul - iarba dracului, prin timpuri”, o nouă provocare - aşa cum a spus directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu - care trebuie să ne dea de gândit”.

 

Expoziţia prezintă circa 300 de exponate care au legătură cu tutunul

Expoziţia, propusă, gândită şi realizată de dr. Ion Mareş, directorul general adjunct al instituţiei muzeale sucevene, prezintă circa 300 de exponate care au legătură cu tutunul, cutii pentru păstrarea acestuia, pipe din epoci diferite realizate din materiale diverse (lut ars, lemn de diferite esenţe, os, chihlimbar, spumă de mare, ceramică şi metal), ţigarete, chibrituri, tabachere, scrumiere, narghilele, brichete, piese care provin atât din colecţiile Muzeului Bucovinei, cât şi din cele ale Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, ale Muzeului Etnografic Piatra Neamţ, ale Casei Memoriale „Calistrat Hogaş”, ale Complexului Muzeal Moldova Iaşi, ale Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, ale Muzeului de Istorie Bârlad, ale Muzeului de Istorie Botoşani, ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, precum şi din câteva colecţii particulare.

 

„O expoziţie inedită”

„O expoziţie inedită”, aşa cum a remarcat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu, amuzat chiar de această idee, mai ales că, aşa cum a spus el, are foarte mulţi prieteni care vor să se lase de fumat, iar această expoziţie instructiv-educativă este cât se poate de nimerită pentru o astfel de decizie.

În desfăşurarea vizuală a expoziţiei, organizatorii au inserat între vitrinele cu exponate câteva cadre sugestive.

Este vorba de două personaje (manechine), un ţăran în costum popular, cu punga din piele pentru tutun şi luleaua cioplită din lemn la chimir, şi un călător occidental din veacul al XVIII-lea, probabil un negustor, înarmat, care, lângă un scrin de valori ferecat, are un suport pe care se află o pipă.

 

Expoziţia etalează câteva panouri care atrag atenţia asupra efectelor consumului de tutun

Mai intim este însă interiorul reconstituit al camerei lui Petru Comarnescu, un intelectual fumător, pe biroul căruia, între obiectele personale, alături de maşina de scris, se află o scrumieră şi un ţigaret.

Într-una din vitrinele expoziţiei poate fi văzut un alt ţigaret din lemn, care i-a aparţinut scriitorului Calistrat Hogaş.

În contrapondere cu obiectele care ilustrează viciul/deliciul prizatului/ fumatului tutunului, expoziţia etalează câteva panouri care atrag atenţia asupra efectelor consumului de tutun, a afecţiunilor pe care le provoacă acesta, a pericolului pe care-l reprezintă fumatul. Ion Mareş, care a mărturisit că a fost fumător, dar a renunţat de mai bine de 14 ani, şi-a încheiat prezentarea cu îndemnul adresat cu precădere tinerilor prezenţi în sală: “Nu fumaţi!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Vicii şi delicii. Tutunul - iarba dracului, prin timpuri”.
 Vizualizări articol: 1299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Expoziţia „Vicii şi delicii. Tutunul - iarba dracului, prin timpuri”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei