Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 sep 2012 - Anul XVII, nr. 222 (5127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţie

Capodopere din tezaurul Muzeului Naţional Brukenthal, la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis vineri expoziţia cu genericul „Arta orfevrăriei între gotic şi baroc”.

 

Valoarea totală a obiectelor expuse este de 1.416.515 euro

Expoziţia, aşa cum a spus la deschidere directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, prezintă publicului sucevean, „graţie parteneriatului existent cu Muzeul Brukenthal” 85 de piese din argint, argint aurit şi cupru aurit din tezaurul muzeului sibian.

În vitrine securizate sunt etalate obiecte de artă decorativă (cu precădere artă cultică), piese din sec. XIV - XV realizate în atelierele orfevrierilor austrieci, germani şi din arealul transilvănean.

Valoarea totală a obiectelor (vase liturgice, vase pentru păstrarea uleiurilor sfinţite, potire, pahare, vase de împărtăşanie, căni, fructiere, zaharniţe, cafetiere, bomboniere...) este de 1.416.515 euro, poliţa de asigurare care acoperă integral valoarea acestor piese fiind achitată în cea mai mare parte din sponsorizări.

 

Piese din colecţiile celui mai mare muzeu din România şi al treilea muzeu public din lume

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a arătat „absolut încântat de această expoziţie”, iar prefectul Florin Sinescu a salutat iniţiativa Muzeului Bucovinei de a avea un asemenea partener, Muzeul Naţional Brukenthal fiind, după cum a spus managerul acestei instituţii, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, „cel mai mare muzeu din România şi al treilea muzeu public din lume ca vechime”.

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Ştefan Purici, a apreciat „obiectele extrem de frumoase” etalate în această expoziţie, iar vicepreşedintele CJ Suceava Ştefan Alexandru Băişanu a făcut referire la „instituţiile cu oameni şi cu valori” care trebuie preţuite.

 

„Gestul cultural se răsfrânge pozitiv atunci când arătăm ceea ce avem”

Managerul Muzeul Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a precizat că obiectele expuse reprezintă doar o mică parte din patrimoniul instituţiei muzeale sibiene, care are peste 1.600.000 de piese inventariate, accentuând faptul că muzeul funcţionează ca o instituţie cu proprietate mixtă în urma acordului încheiat între statul român şi Biserica Evanghelică din Sibiu.

Referindu-se la faptul că directorul Muzeului Bucovinei a apreciat parteneriatul cu Muzeul Naţional Brukenthal ca fiind „una din cele mai onorante colaborări”, Sabin Adrian Luca a spus că „gestul cultural se răsfrânge pozitiv atunci când arătăm ceea ce avem”.

Expoziţia a fost prezentată apoi de muzeograful Benonia Jităreanu, care a insistat asupra pieselor circumscrise renaşterii transilvănene, obiectelor de uz casnic sau de cult, care ilustrează goticul şi barocul în arta orfevrăriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Capodopere din tezaurul Muzeului Naţional Brukenthal, la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Capodopere din tezaurul Muzeului Naţional Brukenthal, la Muzeul Bucovinei4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei