Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 sep 2012 - Anul XVII, nr. 219 (5124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Editura Academiei Române

“Civilizaţie medievală românească. Ceramica monumentală din Moldova”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Editura Academiei Române a scos recent de sub tipar lucrarea intitulată „Civilizaţie medievală românească. Ceramica monumentală din Moldova”, volum de peste 650 de pagini semnat de arheologul dr. Paraschiva-Victoria Batariuc.

 

Studii care vizează cahlele, pavimentele ceramice, piesele ceramice care împodobeau clădirile medievale

Aşa cum ne-a spus autoarea, lucrarea cuprinde studii care vizează cahlele, pavimentele ceramice şi piesele ceramice decorative care împodobeau clădirile medievale din Moldova, studii realizate de-a lungul anilor, dar care erau dispersate în anuare şi în diverse publicaţii de specialitate.

Adunate acum între coperte de carte, studiile alcătuiesc împreună o lucrare de referinţă care valorifică colecţia de ceramică monumentală a Muzeului Bucovinei, cea mai mare colecţie de gen din Europa (în care se află şi cele peste 700 de cahle cu motive decorative din componenţa sobei din Casa Domniei, cahle care au fost scoase la iveală în anii 1955-1956, cu prilejul săpăturile întreprinse pe Câmpul Şanţurilor din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei).

 

O lucrare care, cu blazonul Academiei Române, încununează o viaţă de cercetare

Preocupată de studiul ceramicii monumentale încă din anii studenţiei, arheologul dr. Paraschiva-Victoria Batariuc oferă o expertiză calificată în domeniu, lucrarea apărută sub egida Academiei Române înglobând un volum foarte mare de muncă, dar care-i oferă cercetătoarei satisfacţia unei mari împliniri.

Provocarea realizării acestei lucrări a mobilizat alături de autoare colegi muzeografi şi restauratori din cadrul Muzeului Bucovinei şi de la Mănăstirea Putna, cartea având o dedicaţie pentru toţi cei care i-au acordat sprijinul pentru finalizarea ei.

Cu sprijinul acad. Victor Spinei de la Institutul de Arheologie Iaşi s-a întocmit un proiect care a primit recent finanţare şi s-a tipărit această lucrare care, cu blazonul Academiei Române, încununează o viaţă de cercetare.

O împlinire care vine după Premiul „George Oprescu” al Academiei Române, oferit cu doi ani în urmă pentru lucrarea „Catalogul Colecţiei Romstorfer. Ceramica monumentală”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Civilizaţie medievală românească. Ceramica monumentală din Moldova”.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
“Civilizaţie medievală românească. Ceramica monumentală din Moldova”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei