Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 apr 2012 - Anul XVII, nr. 82 (4987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Fereastră spre cer”

Peste 50 de icoane realizate de copiii de la Cercul „Bizantin Art”, pe simeze, la Iulius Mall

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Peste 50 de icoane, realizate de 17 copii, de la Cercul „Bizantin Art”, de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 4 Suceava, condus de profesorii Eugenia-Ana Chilimon şi Traian Chilimon, au fost expuse joi, pe simezele de la parterul Iulius Mall, în faţa Paraclisului „Sfântul Ioan cel Nou”, sub genericul „Fereastră spre cer”.

Cele 54 de lucrări au fost realizate, după cum ne-a spus profesorul Traian Chilimon, de elevi ai claselor I-VIII, „lucrate după toate canoanele picturii bizantine, icoane executate pe lemn cu foiţă de aur în tehnica tempera. La începutul lucrului, micii <meşteri> rostesc o rugăciune specifică, intitulată <Rugăciunea zugravului>”.

 

A cincea „Fereastră spre cer”

Este pentru al cincilea an consecutiv când elevii de la „Bizantin Art”, împreună cu profesorii lor, vin în faţa publicului, în preajma sărbătorilor pascale, pentru a vesti marele praznic al „Învierii Domnului”. Icoanele realizate de copii, în orele petrecute la Cercul „Bizantin Art”, vinerea după-amiază, sunt făcute cu multă sensibilitate şi sinceritate.

Fiecare icoană este o binecuvântare pentru cel care o priveşte, dar, mai mult, este un dar pentru cel care o primeşte, „de la suflet, la suflet”. Este şi cazul elevei Ruxandra Elena Lăpuşneanu, din clasa a V-a, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 4 Suceava, care a expus o icoană cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, pentru că, ne-a spus ea, „pe tata îl cheamă Costel, pe mama Elena şi am vrut să le fac un dar, această icoană, de 21 mai, când este sărbătoarea acestor sfinţi”.

O altă elevă din clasa a IV-a, Denisa Bejinariu, tot de la Şcoala Nr. 4 Suceava, a ales acest cerc, ne-a spus mica pictoriţa, „pentru că îmi place, profesorii ne ajută să combinăm culorile, ne ajută să pictăm, iar mie îmi plac toate icoanele pe care le fac la cerc, le iubesc pe toate. Înainte de a începe lucrul, spunem o rugăciune, pentru a avea inspiraţie în pictură”. Profesoara Eugenia-Ana Chilimon a completat că, în primul rând, „e o plăcere pentru copilul care vine la cercul de pictură. El vine cu plăcere la acest curs şi este foarte dedicat artei şi icoanei”.

 

Mihai Pînzaru PIM: „Nimic nu este mai pur decât o icoană pictată de un copil”

Prezent la vernisajul expoziţiei „Fereastră spre cer”, graficianul Mihai Pînzaru PIM a spus că se consideră un invitat permanent al manifestărilor organizate de Cercul de pictură „Bizantin Art”. „Toate aceste evenimente dau măsura sensibilităţii reale a copilului. Dincolo de tehnici, de dogmatică, de tehnica icoanei, ceea ce transpare este sensibilitatea fiecărui mic artist şi măsura în care profesorul, maestrul, a ştiut să-i transmită discipolului, copilului, elementele acelea care definesc de fapt scânteia îndumnezeirii lor. Nimic nu este mai pur decât o icoană pictată de un copil”, a completat maestrul Mihai Pînzaru PIM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 50 de icoane realizate de copiii de la Cercul „Bizantin Art”, pe simeze, la Iulius Mall.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Peste 50 de icoane realizate de copiii de la Cercul „Bizantin Art”, pe simeze, la Iulius Mall5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei