Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2011 - Anul XVI, nr. 240 (4838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La Cernăuţi

A XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene”, cel mai important eveniment cultural organizat în comun de ţările în care locuiesc bucovineni, s-a încheiat duminică, la Cernăuţi. Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene” s-a desfăşurat în cinci ţări locuite de bucovineni, şi anume: în luna mai, în Polonia (la Jastrowie şi Pila), în luna iunie, în Slovacia (la Turcianske Teplice), în iulie, în România (la Câmpulung Moldovenesc), în august, în Ungaria (la Bonyhad) şi acum, în octombrie, în Ucraina (la Cernăuţi).

Festivalul Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene” se desfăşoară în baza unui acord încheiat între Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi România, iar printre obiectivele acestei manifestări este popularizarea Bucovinei ca posibil model de bună convieţuire a diferitelor comunităţi etnice şi prezentarea fenomenului cultural din Bucovina cu întreg sistemul ei de valori.

 

Zilele Cernăuţiului au reunit mai multe manifestări cultural-artistice

Ultimele “Întâlnirile bucovinene” au fost  incluse în cadrul proiectului “Turism de eveniment în Bucovina”, care a cuprins pe lângă amplele manifestări dedicate Zilelor Oraşului Cernăuţi şi cele dedicate bucovinenilor. Printre acestea s-au numărat vernisajul expoziţiei internaţionale de artă plastică a tinerilor artişti din Ucraina şi România “Artiştii - pentru Cernăuţi”, spectacole susţinute pe strada O. Kobylianska, în Piaţa Teatrului şi în Piaţa Fântânii Turceşti de formaţiile folclorice din ţările participante, Sărbătoarea Bucătăriilor Bucovinene, ediţia a III-a a Festivalului Internaţional de Meşteşuguri Populare “Izvoare bucovinene”, vernisajul expoziţiei de fotografie „Culorile Veneţiei”. Toate activităţile s-au bucurat de o prezenţă numeroasă a publicului bucovinean şi a mass-media locale.

 

Patru ansambluri au reprezentat România la “Întâlniri bucovinene”

La ora 11.00, în sunetul trompetiştilor urcaţi în turnul primăriei din Cernăuţi, în Piaţa Centrală din faţa clădirii administraţiei locale a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Cernăuţi şi a ediţiei a XXII-a a Festivalului Internaţional de Folclor "Întâlniri bucovinene".

După cuvântul de deschidere al oficialilor locali şi al polonezului Zbigniew Kowalski, directorului festivalului, a avut loc parada formaţiilor participante la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene”. Sudul Bucovinei a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric “Poieniţa” şi Taraful “Poieniţa” din Poiana Stampei, conduse de Petrică Chiforescu şi de prof. Dănuţ Lăcătuş, Ansamblul Folcloric “Sălăncuţa” din Salcea - Suceava, condus de cunoscutul interpret de muzică populară Alexandru Dumbravă, Ansamblul Folcloric “Bujorul de Munte” din Cârlibaba (instructor Viorica Arsenie) şi Grupul folcloric bărbătesc „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc, avându-l ca lider pe Virgil Macovei.

 

Hora bucovineană, “o Horă a Unirii între Suceava şi Cernăuţi”

După paradă, trei dintre formaţii i-au încântat cu melodii şi dansuri populare pe trecătorii de pe strada Olga Kobylianska. Cele două formaţii din Poiana Stampei au concertat pe strada Holovna şi la restaurantul românesc "Reflection" Café, unde au avut onoarea de a-i avea ca oaspeţi la spectacol pe Petru Rotaru, viceprimarul oraşului Cernauţi, pe Tetyana Tatarciuk, coordonatoarea numeroaselor proiecte culturale dintre România şi Ucraina, oficialităţi ale oraşului Cernăuţi.

“Suntem într-un moment de sărbătoare pentru întreaga Bucovină. Cernăuţiul este un oraş care îşi iubeşte oaspeţii, îi aşteaptă în orice moment, dar la sărbători în mod special. Când este sărbătoare la Cernăuţi, este şi la Suceava, şi invers, pentru că se fac şi festivaluri culturale cu participarea artiştilor din întreaga Bucovina”, ne-a spus Petru Rotaru, viceprimarul oraşului Cernăuţi.

După că la final a dansat o horă bucovineană împreună cu Ansamblul din Poiana Stampei şi ceilalţi participanţi, viceprimarul Petru Rotaru a mai spus: “Această horă este ca şi o Horă a Unirii dintre Suceava şi Cernăuţi. Este hora noastră strămoşească. Chiar dacă este a noastră sau a sucevenilor, până la urmă este o singură horă pentru că toţi o dansăm la fel. Trebuie să fim împreună la sărbători şi nu numai.”

Gazda spectacolului le-a mulţumit bucovinenilor “de peste graniţă” pentru spectacolul oferit, apreciind costumele, prezentarea şi evoluţia scenică, lansând invitaţia Ansamblului “Poieniţa” de a reveni la Cernăuţi pentru a susţine spectacole în această locaţie românească.

 

Spectacole reprezentative pentru fiecare zonă din Bucovina

Deşi trebuia să fie susţinut în Piaţa Filarmonicii, din cauza temperaturilor scăzute, Spectacolul de Gală al participanţilor la Festivalul "Întâlniri bucovinene" s-a desfăşurat la Teatrul din Cernăuţi. Printre spectatorii, care au umplut sala mică a teatrului, s-au aflat multe persoane tinere, situaţie remarcată şi de unul dintre organizatori, care a precizat că “este o bucurie să vezi generaţiile mai în vârstă aplaudate din sală de generaţiile mai tinere, care poate vor prelua ştafeta de la cei vârstnici”.

Toţi dansatorii, soliştii instrumentişti şi interpreţi de folclor din ţările participante au încântat publicul, primind aplauzele cuvenite. Repertoriul formaţiilor din România, Ucraina, Polonia, Ungaria şi Slovacia a cuprins piese vocale, instrumentale, orchestrale, elemente de balet sau de dansuri populare specifice regiunii reprezentate. Timp de 15 minute (cât a fost timpul alocat pe scenă fiecărei formaţii), fiecare ansamblu a prezentat spectacole reprezentative pentru zona de provenienţă, în care au dovedit că artiştii de pe scenă ştiu să conserve şi să cultive creaţia tradiţională, la final toţi participanţii fiind răsplătiţi la fel, cu diploma şi trofeul festivalului.

“Dansatorii au în repertoriu dansuri tradiţionale provenind din zona Poiana Stampei, iar instrumentiştii cunosc un număr impresionant de melodii din tezaurul nostru folcloric. Interpretarea fidelă a dansurilor româneşti, a momentelor de virtuozitate instrumentală, frumuseţea coregrafică şi cromatica impresionantă a costumelor populare de sărbătoare pe care le poartă dansatorii şi pe care sunt imprimate motivele geometrice specifice comunei, repertoriul soliştilor vocali, din care nu lipsesc unele piese de mare popularitate, fac din Ansamblul <Poieniţa> o emblemă pentru comuna Poiana Stampei, fiind unul dintre cele mai valoroase ansambluri de datini şi obiceiuri de iarnă din Bucovina”, ne-a declarat Petrică Chiforescu, conducătorul Ansamblului şi directorul Casei de Cultură din Poiana Stampei.

 

Seara etniilor

Seara zilei de sâmbătă a fost dedicată etniilor, deoarece spectacolul folcloric a fost realizat de grupurile etnice participante din străinătate şi cele din vechea Bucovină.

După festivitatea de premiere a urmat un “regal” de dans pentru membrii formaţiilor participante. După ce atmosfera s-a “încins” pe ritmurile muzicii de club, s-a trecut la folclor, astfel încât fiecare formaţie participantă a “împărtăşit” din tainele dansurilor populare specifice zonei reprezentate şi celorlalţi bucovineni. Astfel, câteva dansatoare şi unul dintre soliştii instrumentişti din formaţia de la Poiana Stampei au învăţat cum se dansează în folclorul unguresc, polonezii au “prins” câte ceva din dansul românesc, totul culminând cu o horă bucovineană în acordurile melodiei “Cântă cucu-n Bucovina”.

 

Expoziţia de fotografie „Culorile Veneţiei”

Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, Clubul Artiştilor Fotografi „Pozitiv” din Cernăuţi şi Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi au organizat Expoziţia de fotografie „Culorile Veneţiei”.

Vernisajul expoziţiei artiştilor fotografi români Constantin Adrian Dancoglu şi Gheorghe Vasile Petrila, din Oradea, a avut loc duminică, 9 octombrie, ora 12.00, la sediul Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, în prezenţa a numeroşi români din Nordul Bucovinei.

În zilele de 8-9 octombrie, între orele 10 – 18, Piaţa Fântânii Turceşti din Cernăuţi s-a transformat în “Orăşelul meşteşugarilor”, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional de Meşteşuguri Populare "Izvoare Bucovinene". Pe lângă atelierele de artă populară, s-a organizat şi o expoziţie cu vânzare a obiectelor confecţionate de renumiţi meşteri populari din cele cinci ţări participante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene”.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
A XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Întâlniri bucovinene”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei