Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 aug 2011 - Anul XVI, nr. 181 (4779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţie itinerantă

Satul românesc oglindit prin fotografie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Shopping City Suceava a avut loc luni, 1 august, vernisajul unei expoziţii inedite de fotografie, „Marea hoinăreală”, expoziţie care prezintă satul românesc. Protagoniştii acestei expoziţii itinerante, care a mai fost vernisată la Iaşi şi Bucureşti, sunt două călăuze, artiştii fotografi Sorin Onişor şi Ionel Onofraş, şi 15 hoinari, tineri fotografi amatori, care au surprins, în cadrul unor tabere de fotografie, imagini din diverse zone ale ţării, precum Bucovina, Maramureş, satele săseşti din Sibiu, bisericile rupestre şi Vulcanii Noroioşi din Buzău, Delta Dunării, Moldova colinară.

 

Tabere de fotografie

În prezenţa unui public numeros, artiştii fotografi Sorin Onişor şi Ionel Onofraş, dar şi doi dintre „hoinari”, Daniel Penciuc şi Laurian Ghiniţoiu, au vorbit, pe scurt, despre expoziţia de fotografie, „o retrospectivă a autenticului românesc mijlocită de obiectivul aparatului foto”. Taberele de fotografie, după cum a spus artistul Sorin Onişor, „au rolul de a inspira tinerii fotografi şi de a-i atrage spre zona rurală, unde se ascund adevărate comori ale culturii, spiritualităţii şi ospitalităţii româneşti autentice”. Din păcate, susţine artistul, satul este ignorat de mulţi ani, devenind o zonă defavorizată. La o parte din tabere a participat şi fotograful ieşean Ionel Onofraş, artist talentat, cu o viziune originală, ale cărui lucrări pot fi regăsite în numeroase expoziţii de fotografie.

 

Un act de creaţie

Artistul fotograf Sorin Onişor le-a povestit sucevenilor că acum vreo doi ani de zile şi-a lăsat casa, prietenii, familia şi a început să hoinărească prin satele româneşti, de unde şi numele expoziţiei colective „Marea hoinăreală”. „Toate aceste fotografii au fost realizate în ultimele şapte, opt luni. Ele au fost făcute de fotografi amatori, care au diverse profesii, dar care şi-au sacrificat timpul, familia, prietenii, sănătatea. Nu a fost uşor. Fie că ningea, fie că era caniculă, fie că mergeau pe terenuri accidentate, n-au renunţat la scopul lor, acela de a arăta frumuseţea satelor româneşti, a zonelor neatinse, a meşteşugurilor tradiţionale, precum şi a riturilor ţăranilor simpli care cultivă pământul de mii de ani. Ne-am făcut prieteni pe unde am călătorit. Am descoperit lucruri inedite, de un pitoresc aparte. Ceea ce au făcut ei este un act de creaţie”, a spus Sorin Onişor.

 

Hoinari şi călăuze

În cadrul expoziţiei itinerante şi-au prezentat călătoriile fotografice prin satul românesc Sorin Onişor şi Ionel Onofraş, alături de „hoinarii” Ionuţ Tabarcea, Gina Buliga, Dan Simoaica, Alex Popa, Cristian Dumitru, Ana Maria Tanasie, Daniel Penciuc, Camelia Grigor, Nurdangul Irving, Dana Constantinescu, Florin Bogasieru, Monica Simona Calfa, Roxana Terezia Sandu, Laurian Ghiniţoiu şi Ovidiu Cristian Covatariu. Expoziţia, organizată de Shopping City Suceava şi de Clubul Artelor Vizuale, poate fi vizitată până pe 14 august.

 

Inspirată de călăuze...

Printre sucevenii care admirau şi erau fascinaţi de fotografiile expuse la Shopping City am întâlnit-o pe Ioana Chiorescu, în vârstă de 17 ani, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”. De circa două luni, s-a apucat mai serios de fotografie. După ce l-a cunoscut pe artistul fotograf Sorin Onişor, interesul pentru arta fotografică a crescut şi mai mult, iar Ioana îşi doreşte acum să participe la o tabără de fotografie, „de hoinăreală” prin ţară, organizată de cele două călăuze, Sorin Onişor şi Ionel Onofraş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Satul românesc oglindit prin fotografie.
 Vizualizări articol: 1317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Satul românesc oglindit prin fotografie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei