Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2011 - Anul XVI, nr. 157 (4755)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”, la Galeria „Millenium”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Galeria „Millenium”, din incinta Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, s-a deschis ieri expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”, a artistului fotograf Ştefan Petrescu.

 

„O legitimare a spaţiului bucovinean aşa cum nu a mai făcut-o nimeni”

Expoziţia, care etalează o selecţie de imagini foto color realizate din avion, oferă publicului privitor o perspectivă inedită şi provocatoare asupra judeţului Suceava.

Desfăşurarea vizuală vizează doar un segment dintr-un proiect mult mai amplu, care s-a materializat cu câţiva ani în urmă prin tipărirea albumului „România - O perspectivă aeriană” (album lansat şi la Observatorul Astronomic din Suceava). Ce 46 de imagini expuse acum, imagini surprinse prin survolarea teritoriului bucovinean, reprezintă, aşa cum a remarcat la vernisaj prof. Roman Istrati, „o legitimare a spaţiului bucovinean aşa cum nu a mai făcut-o nimeni”, fiind, cum a subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, o veritabilă „carte de identitate a judeţului”.

 

Fotografii realizate „a vol d’oiseau”

Sunt imagini pe care Ştefan Petrescu le-a surprins prin obiectivul camerei de fotografiat de la altitudine, aflându-se de multe ori în aparatul de zbor atât la manşă, ca pilot, cât şi ca artist fotograf.

Sunt fotografii ale unor cartiere sucevene, imagini care focalizează perimetrul unor monumente istorice (Cetatea de Scaun, Mănăstirea Zamca, Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Biserica Sf. Dumitru, Mănăstirea Hagigadar, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Putna...), fotografii realizate „a vol d’oiseau” („din zborul păsării”), trecând pe deasupra oraşelor Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei.

 

„O îmbrăţişare cu privirea a Bucovinei”

O expoziţie pe care subprefectul Angela Zarojanu a apreciat-o ca prezentând „o însemnătate deosebită pentru noi, bucovinenii”, care-ar putea, aşa cum a spus prof. Ioan Bodnar (de faţă fiind la vernisaj şi Vasyl Nerovnyi, consulul Ucrainei la Suceava) să fie prezentată şi dincolo de frontieră, în Ucraina, „ca o îmbrăţişare cu privirea a Bucovinei”.

Expoziţie care, după cum a subliniat dr. Ioan Ieţcu (care-l cunoaşte pe Ştefan Petrescu atât în calitate de artist fotograf, cât şi de pacient), „ne ajută să cunoaştem zona în care trăim dintr-o perspectivă aparte”, fiind totodată o formă inedită de a promova Bucovina în lume.

 

„Un strop de frumuseţe pentru sufletele cadrelor inspectoratului sucevean”

Prezentată la deschidere de insp. Bogdana Ioana Crăciun, care a spus că fotografiile lui Ştefan Petrescu oferă „un strop în plus de frumuseţe pentru sufletele cadrelor inspectoratului sucevean” (vernisaj la care au participat şi câţiva studenţi de la Academia de Poliţie), expoziţia relevă talentul şi calităţile deosebite ale artistului fotograf pe care prof. Roman Istrati l-a numit „Icarul bucovinean”.

Şi, la final, „o bilă albă pentru conducerea IPJ Suceava”, aşa cum a accentuat dr. Ioan Ieţcu, pentru faptul că a înfiinţat Galeria „Millenium”, un spaţiu generos  care găzduieşte asemenea manifestări expoziţionale.

 

O viaţă sub mirajul imaginii

Ştefan Petrescua trăit întreaga viaţă sub mirajul imaginii.

Fost fotoreporter şi operator de imagine la Televiziunea Română, el s-a stabilit cu ani în urmă în Germania, unde şi-a continuat activitatea jurnalistică, fiind colaboratorul unor cunoscute publicaţii, ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Burda”, precum şi al televiziunii germane.

Ştefan Petrescu a făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie pe care a împletit-o cu o altă pasiune, aceea de a pilota aparate de zbor.

Revenit în ţară după evenimentele din decembrie 1989, Ştefan Petrescu a iniţiat demersurile care au condus la modificarea legislaţiei aeronautice române, obţinând Brevetul de zbor nr. 1 pentru aparate monomotor sub 2.800 de kg.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”, la Galeria „Millenium”.
 Vizualizări articol: 835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Expoziţia de fotografie „Bucovina - O perspectivă aeriană”, la Galeria „Millenium”5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei