Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bisuri şi aplauze îndelungi

Un concert „de colecţie”, cu trei mari tenori ai ţării, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.” (Platon)

 

Magia celor trei tenori

Un concert „de colecţie”, cu bisuri la final, cu aplauze îndelungi, cu interpretări de excepţie. Trei mari tenori ai ţării, Sorin Lupu, Constantin Nica şi Ovidiu Daniel, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Botoşani, sub bagheta magică a dirijorului Cristian Sandu, au încântat publicul sucevean cu un spectacol eveniment - concert de primăvară - „Magia celor trei tenori”.

În sala de spectacol a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, din păcate, s-au aflat, sâmbătă seară, mult mai puţini spectatori decât ar fi meritat marii artişti ai operei româneşti. Cei prezenţi, însă, câteva sute de oameni, mai puţin de jumătate de sală, au fost receptivi, un public de nota zece, care a fost aplaudat, la rândul său, de tenori, de muzicienii veniţi la Suceava.

 

Armonia muzicii

Nu ne-am aflat într-o sală de spectacol a vreunui teatru de operă, pentru că Suceava nu are aşa ceva, însă entuziasmul, profesionalismul, dăruirea şi sinceritatea cu care cei trei tenori invitaţi de Filarmonica Botoşani, pentru a susţine concertul de primăvară, ne-au făcut să simţim armonia muzicii, să trăim clipe magice, care vor rămâne acolo, în inimă, cu speranţa că vor urma şi alte astfel de concerte de calitate la Suceava.

Sucevenii îşi vor reaminti cu plăcere de canzonettele „Funiculli, funiculla”, „O, sole mio!”, „Granada”, „Valencia” sau de selecţiuni din muzicalul „Fantoma de la Operă” sau „Sunetul muzicii”.

Tinereţea, voioşia, buna dispoziţie a tânărului tenor Ovidiu Daniel s-au completat perfect cu elanul şi uşurinţa cu care tenorul român Constantin Nica, stabilit în Elveţia, a interpretat arii foarte dificile, precum şi cu profesionalismul tenorului Sorin Lupu, format la Academia de Muzică din Cluj-Napoca.

 

Publicul în picioare, aplauze, de două ori bis

Fie că au evoluat separat sau împreună, tenorii au fost aplaudaţi, chemaţi şi rechemaţi pe scenă, în ropote de aplauze, publicul ridicându-se în picioare în semn de respect pentru artişti. S-a simţit o legătură permanentă între artişti şi public, semn că mesajul transmis de muzicieni şi-a atins scopul. Spectatorii au fost invitaţi să cânte şi să ţină ritmul pe anumite bucăţi muzicale, prin aplauze, ceea ce au şi făcut, bucurându-se că au ales, în schimbul a 30 sau 40 de lei, două ore de cultură neprefăcută. Finalul a fost spectaculos. Publicul în picioare, aplauze la scenă deschisă şi două noi arii interpretate de cei trei tenori, evoluţia lor fiind aplaudată şi de membrii Orchestrei Filarmonicii din Botoşani, care, la rândul lor, merită tot respectul din partea publicului sucevean. Dirijorul clujean Cristian Sandu, care a câştigat, la sfârşitul anului trecut, Concursul de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, şi-a arătat din plin măiestria şi la acest concert, dovedind că îşi merită cu prisosinţă faima în domeniul muzicii simfonice.

 

Repertoriu „ales”

Cele două părţi ale concertului, cu o pauză scurtă între ele, au fost foarte bine structurate. Repertoriul ales de artişti a fost unul inspirat, care a adus bucurie şi entuziasm printre spectatori, dar şi un prilej de a se reîntâlni cu opera marilor înaintaşi, Leonard Bernstein: Uvertura operei Candide, Friedrich von Flotow: Martha, aria lui Lyonel, Giacomo Puccini: La Boheme, aria lui Rodolfo, Tosca, aria lui Mario Cavaradossi, Franz von Suppé: Uvertura operetei Cavaleria uşoară sau Agustín Lara: Canzonetta Granada, Andrew Lloyd Webber - selecţiuni orchestrale din musicalul Fantoma de la Operă, Ruggiero Leoncavallo: Canzonetta Mattinata, Salvatore Cardillo: Core`ngrato, Luigi Denza: Canzonetta Funiculli, funiculla, Ernesto De Curtis: Canzonetta Tu ca nun chiagne, Richard Rodgers: selecţiuni orchestrale din musicalul Sunetul muzicii, Ernesto De Curtis: Canzonetta Non ti scordar di me, Ernesto De Curtis: Canzonetta Torna a Surriento, Eduardo di Capua: Canzonetta „O, sole mio!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un concert „de colecţie”, cu trei mari tenori ai ţării, la Suceava.
 Vizualizări articol: 865 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Un concert „de colecţie”, cu trei mari tenori ai ţării, la Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei