Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mar 2011 - Anul XVI, nr. 56 (4654)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Omul care se împuşcă”

Un spectacol profund pe scena suceveană, aplaudat minute în şir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un spectacol profund, „Sinucigaşul”, în regia lui Felix Alexa, după textul scriitorului rus Nikolai Erdman, a avut loc luni seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, spectacol aplaudat la scenă deschisă, minute în şir, de spectatori ridicaţi în picioare.

Nici nu se putea altfel. Textul, regia, muzica, interpretarea actorilor, decorul, totul a fost perfect.

În câteva cuvinte, piesa ar putea fi definită prin glasul actorilor bucureşteni, care au spus că „este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Este de o actualitate şocantă şi dureroasă”.

 

„Noi nu am vrut să facem un spectacol funny, ci unul cât se poate de profund”

„Omul care se împuşcă”, eroul principal al piesei, a fost interpretat genial de Dan Puric, despre care regizorul Felix Alexa declara, la premiera spectacolului, că „este unul dintre puţinii actori care şi-au păstrat la 50 de ani candoarea intactă. Este un rol pe care el îl aştepta de mult, iar publicul va fi surprins plăcut, sperăm noi, să-l vadă într-un spectacol în care calităţile sale fizice de actor de pantomimă sunt dublate de un text impecabil. Noi nu am vrut să facem un spectacol funny, ci unul cât se poate de profund, de aceea cred că numai un actor complet, cum este Dănuţ, putea face faţă exigenţelor piesei”.

 

Decorul şi coloana sonoră au dat forţă spectacolului

Povestea tragicomică a lui Semion Semionovici Podsekalnikov, interpretat de Dan Puric, este legată de statutul lui în societate. Rămas fără serviciu, şomer, pentru Podsekalnikov viaţa nu înseamnă mare lucru, iar moartea este speculată de cei din jurul său. Semion Semionovici încearcă să se omoare în căutarea sensului vieţii, dar ajunge, la final, să îşi dorească cu ardoare să rămână în viaţă tocmai pentru că a găsit o sumedenie de motive de a se sinucide.

Decorul realizat de Diana Ruxandra Ion a dat forţă spectacolului. De-a lungul scenei au fost montate uşi înalte, metalice, gri, care se deschideau şi se închideau aproape în acelaşi timp, cu zgomot (ilustraţie muzicală foarte potrivită pentru tragismul piesei, semnată de Felix Alexa – regizorul piesei), într-o lumină obscură, prin aceste uşi trecând de zeci de ori personajele piesei, „destine” care se zbat între adevăr şi minciună, între certitudini şi incertitudini, între glorie şi decădere, între cinste şi compromis, între viaţă şi moarte.

 

Valoare, preţ

În jurul personajului Semion Semionovici Podsekalnikov - „Sinucigaşul” se adună ca ciorchinele oamenii cu interese, „cioclii” societăţii, care, la propriu, îi duc revolverul mai aproape de tâmplă şomerului dezorientat, fără speranţă, cântându-i, în perfectă sincronizare, un prohod înainte de moarte, la o petrecere cu băutură, cu două ore înainte de momentul stabilit pentru sinucidere.

În piesă, alături de Dan Puric, au jucat Marius Bodochi, în rolul unui intelectual fals, perfid, Costel Constantin, Adela Mărculescu (în rolul Serafimei – soacra sinucigaşului), Ileana Olteanu (în rolul Mariei Lukianovna – soţia lui Semion Semionovici), Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buză, Andrei Finţi (Părintele Elpidi), Mihai Călin, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin, Vitalie Bichir şi Nikita Dembinski.

Chiar dacă un bilet la spectacolul „Sinucigaşul” a costat 100 de lei, record în materie de preţuri la bilete, nu a regretat nimeni banii daţi pentru cele două ore şi un sfert de spectacol.

Sala aproape plină, cu spectatori în marea lor parte iubitori de teatru, cunoscători ai actului cultural, a mulţumit cu aplauze de final prestaţia de nota zece al celor 16 actori ai Teatrului Naţional Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un spectacol profund pe scena suceveană, aplaudat minute în şir.
 Vizualizări articol: 1281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Un spectacol profund pe scena suceveană, aplaudat minute în şir5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei