Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 feb 2011 - Anul XVI, nr. 48 (4646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De Dragobete

Seară specială, cu tradiţii şi obiceiuri româneşti, la Colegiul „Dragoş Vodă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Elevii Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc au organizat, de Dragobete, în sala de spectacole, o seară românească, eveniment în care s-au regăsit tradiţii şi obiceiuri din Bucovina.

Scenariul serii româneşti a cuprins, pentru început, o paradă a costumului popular, cu descriere amănunţită a acestuia, şi un concurs în vederea alegerii Bădiţei Dragobete. Juriul, format doar din elevi, a premiat concurenţii, pentru cel mai autentic costum, cea mai frumoasă declaraţie de dragoste, cel mai îndemânatic bădiţă, cel mai bun dansator şi, bineînţeles, pe Bădiţa Dragobete.

 

Dans, muzică şi susţinători de seamă

Foarte apreciate şi aplaudate de public au fost dansul popular, cu suite din diverse zone ale ţării, şi recitalul elevei Emanuela Mândrilă, laureată a Concursului Mamaia 2010, secţiunea folclor şi deţinătoarea mai multor premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Prin cântecul ei, Emanuela a reuşit să ridice o parte din public în picioare, unii prinzându-se în hore, alţii aplaudând pe ritmuri moldoveneşti, bănăţene, ardeleneşti.

Acţiunea „Seară românească” s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de elevi, profesori, dar şi invitaţi speciali. De Dragobete, au fost prezenţi şi au apreciat activităţile organizate de liceenii de la Colegiul „Dragoş Vodă” primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Zdrob, iubitori ai folclorului şi iniţiatori ai unor ample acţiuni culturale.

Elevii s-au bucurat şi de susţinerea conducerii Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, prof. Dumitru Niţă, director executiv, prof. Victoria Prundean, director adjunct, precum şi a întregului colectiv al colegiului.

 

Expoziţii cu obiecte tradiţionale

Profesoara Angelica Cârloanţă ne-a spus că elevii Colegiului „Dragoş Vodă” doresc să promoveze nu numai cântecele şi dansurile populare, ci şi acele meşteşuguri care se întâlnesc cu arta, cum ar fi: încondeierea ouălor, sculptura, confecţionarea costumelor tradiţionale, ţesutul şi cusutul, pictura, nu în ultimul rând gastronomia.

În acest sens, elevii au pregătit, de Dragobete, în sălile liceului, expoziţii la care au fost prezentate covoare, prosoape, obiecte din gospodăria tradiţională, podoabe, accesorii şi obiecte handmade, desene, picturi, un loc aparte ocupându-l ouăle încondeiate. Mai mult decât atât, a fost făcută şi o demonstraţie pentru curioşi şi o iniţiere în arta încondeierii ouălor, de către două eleve ale liceului.

 

„Elevii ne-au demonstrat că trăiesc şi simt româneşte”

„Toate iniţiativele noastre susţin ideea necesităţii aplecării asupra zestrei străbunilor, a îmbogăţirii tezaurului spiritual şi a consemnării unor mărturii ale existenţei noastre pe aceste meleaguri. Prin acceptarea acestei provocări, elevii ne-au demonstrat că trăiesc şi simt româneşte, se mândresc cu costumul tradiţional şi, mai presus de orice, doresc să promoveze tradiţiile, obiceiurile, valorile materiale şi spirituale româneşti”, ne-a mai spus profesoara Angelica Cârloanţă.

Succesul activităţii desfăşurate la Colegiul „Dragoş Vodă”, de Dragobete, se datorează şi implicării profesorilor de muzică, de desen, bibliotecari, care au înţeles importanţa evenimentului. Un dascăl aparte, iubitor de tradiţie, păstrător al datinilor străvechi, neobosit culegător de folclor, este profesoara de limba română Dorina Ghideon, care este mereu alături de elevi, la fiecare încercare de promovare şi conservare a tezaurului tradiţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seară specială, cu tradiţii şi obiceiuri româneşti, la Colegiul „Dragoş Vodă”.
 Vizualizări articol: 1362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Seară specială, cu tradiţii şi obiceiuri româneşti, la Colegiul „Dragoş Vodă”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei