Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2011 - Anul XVI, nr. 26 (4624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Muzeul de Istorie

Expoziţia „Colecţii şi colecţionari”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis luni, în ultima zi de Gerar, prima expoziţie din seria „Colecţii şi colecţionari”, expoziţie care prezintă piese din colecţiile personale ale lui Sergiu Constantin Ganea şi Tudor Filip Ganea.

 

„În colecţiile muzeului nu se găsesc piese similare”

Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava şi a Muzeului Bucovinei, expoziţia, care ocupă cele trei saloane dedicate manifestărilor expoziţionale temporare ale Muzeului de Istorie, cuprinde, aşa cum a spus la vernisaj directorul general adjunct al instituţiei muzeale sucevene, arheologul dr. Ion Mareş, „piese de arheologie din preistorie până în Evul Mediu, o gamă variată de obiecte de colecţie şi lucrări de artă”, cu sublinierea că „în colecţiile muzeului nu se găsesc piese similare”.

Remarcând prezenţa la manifestare a trei generaţii din familia Ganea, preşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, le-a mulţumit personal colecţionarilor pentru efortul de a aduna un număr atât de mare de obiecte deosebite, piese care constituie relicve de istorie.

 

„Fiecare colecţie reflectă personalitatea celui care o posedă”

Aşa cum a spus subprefectul Angela Zarojanu „colecţionarul este acel om deosebit care adună lucruri de valoare”, iar Suceava are astfel de oameni care tezaurizează piese de o foarte mare diversitate.

„În Suceava - aşa cum a precizat dr. Ioan Costea - sunt mulţi colecţionari ştiuţi şi neştiuţi” şi „fiecare colecţie reflectă personalitatea celui care o posedă”.

Referindu-se cu precădere la lucrările de artă expuse, graficianul Mihai Pânzaru PIM a remarcat lucrările unor artişti care şi-au desfăşurat activitatea în această zonă (pronunţând numele lui Ion Carp Fluerici, Mircea Hrişcă sau Virgil Parghel) şi a subliniat totodată rolul colecţionarilor „în circuitul valorilor de artă”.

 

„Fiecare lucru expus aici conţine şi o bucăţică din sufletul meu!”

Sergiu Constantin Ganea, care şi-a stârnit pasiunea de colecţionar cu mai bine de 50 de ani în urmă (când, elev fiind, a participat la săpăturile arheologice care se efectuau la Mănăstirea Putna) a mulţumit echipei de muzeografi care l-a ajutat la realizarea expoziţiei, familiei care l-a înţeles şi l-a sprijinit (mărturisindu-şi satisfacţia că şi unul dintre fiii săi îi calcă pe urme) şi a prezentat succint câteva exponate reprezentative.

Sergiu Constantin Ganea, care a făcut precizarea că are intenţia de a dona o parte din colecţia sa Muzeului Bucovinei, a promis şi organizarea unei expoziţii filatelice.

„Fiecare lucru expus aici - a încheiat el - conţine şi o bucăţică din sufletul meu!”.

 

Obiecte de podoabă, argintărie, ceasuri, medalistică, lucrări de artă

Expoziţia colecţionarilor Sergiu Constantin Ganea şi Tudor Filip Ganea etalează piese de arheologie (obiecte de podoabă, monede, ceramică), instrumente muzicale (câteva viori realizate la Praga în sec. al XVIII-lea după modelul Stradivarius), argintărie utilitară şi ceasuri de mari dimensiuni (de şemineu, de perete), aparate foto din sec. XIX - XX, piese de medalistică.

Lucrările de artă marchează, la pictură, nume ca cele ale lui Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Jean Rozenstein, Dimitrie Gheaţă, Ion Sălişteanu, Ion Pacea, Dimitrie Loghin, Mircea Hrişcă, Vespasian Lungu, Romeo Calancea, precum şi Adrian Bocancea, Dumitru Rusu, Virgil Parghel, Bogdan Bârleanu, Anghel Vasile Siminiuc...iar la sculptură, Ion Irimescu, Lucian Smău, Vlad Constantinescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Colecţii şi colecţionari”.
 Vizualizări articol: 1554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Expoziţia „Colecţii şi colecţionari”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei