Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2010 - Anul XV, nr. 289 (4580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

In memoriam

Adrian Păunescu, omagiat la Suceava de sute de iubitori ai poeziei şi folkului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de spectatori, aplauze, emoţii şi mult entuziasm la spectacolul omagial „In memoriam Adrian Păunescu”, intitulat „La adio, tu...”, ce a avut loc luni seară, de Moş Nicolae, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.

Peste trei ore de muzică folk de cea mai bună calitate, poezie şi amintiri despre marele poet Adrian Păunescu, care a fost un patriot adevărat, „cel care a adus flacăra promovării valorilor în întreaga ţară, şi nu numai, şi merită aplauze pentru toată munca pe care a făcut-o împreună cu membrii cenaclului Flacăra”, după cum a spus prezentatorul spectacolului, Cornel Grosar, preşedintele Asociaţiei „Juventus”.

Ca şi cum ar fi fost în sală, spiritul lui Adrian Păunescu, un poet care prin autenticitatea, patosul şi sinceritatea sa cucerea mulţimile, mai ales tineretul, prin îndemn la dragoste de ţară şi neamul nostru românesc, a reuşit să ţină „Flacăra” aprinsă la Suceava şi să reverse prin glasurile artiştilor care au evoluat pe scenă, amatori sau consacraţi, lacrimi de iubire, de visare, de speranţă, de românism.

 

„Simbol”, formulă extinsă

Pe scena Casei de Cultură s-au cântat marţi seară circa 40 de melodii folk, multe dintre ele cunoscute de public, din vremea Cenaclului „Flacăra”, altele compoziţii noi, ale iubitorilor de folk din noua generaţie.

Grupul de Muzică Folk „Simbol” (Mihai Boicu – voce şi chitară, clasa a XII-a, secţia arhitectură, Dinuţa Costache, clasa a IX-a, flaut, Bianca Sumanariu, vioară şi voce, clasa a VII-a, Eugen Toboş, chitară, clasa a X-a, elevi ai Colegiului de Artă, Vlad Ianoş – percuţie, student anul I cibernetică – Bucureşti), al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonat de profesorul de muzică Valentin Ianoş, a evoluat pe scenă într-o formulă extinsă. Tinerilor li s-au alăturat Iulia Buraciuc, profesor de canto la Colegiul de Artă Suceava, Lucian Rusu – toboşarul, profesor la „Arte”, Tibi Băncilă – pianistul – profesor la „Arte”, Daniel Dragomirescu, chitară, profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” şi la Conservatorul din Iaşi.

Spectacolul a debutat cu piesa „La adio, tu...” (interpretată în vechiul cenaclu de Vasile Şeicaru), urmată, apoi, de alte şi alte piese de suflet din repertoriul Cenaclului „Flacăra” („Sfârşitul nu-i aici” – Florian Pittiş, „Iubita mea, să ne-aruncăm în valuri” – Vasile Şeicaru, etc.).

 

„Cei care s-au aflat în sala de spectacol ne sunt prieteni”

Spectacolul „La adio, tu...” s-a născut dintr-o dorinţă mai veche a profesorului Valentin Ianoş de a face un spectacol de folk, în care să fie puşi în valoare elevii suceveni, valorile Sucevei. Împreună cu Cezar Onesim, preşedintele Asociaţiei „Miseno”, profesorul Ianoş a „construit” acest spectacol, în care a invitat nume importante ale folkului românesc.

„Am invitat-o pe Mihaela Popescu, suceveanca care a cântat în Cenaclul „Flacăra”, şi care a spus „Da” fără nici o reţinere atunci când i-am propus acest proiect. Au urmat circa trei săptămâni de repetiţii, de multă muncă, pentru că nu puteam să ne prezentăm oricum în acest concert dedicat marelui poet Adrian Păunescu. Aveam emoţii dacă oamenii vor răspunde invitaţiei noastre, de a veni la spectacol, dar rezultatul a fost peste aşteptări. Au venit prieteni de la Cluj, de la Paşcani, de la Iaşi, de fapt toţi cei care s-au aflat în sala de spectacol ne sunt prieteni, pentru că au ales să vină la concert”, ne-a spus profesorul Ianoş.

Alexandra Andrei, vasluiancă, studentă la Iaşi, una dintre vocile foarte bune ale folkului contemporan, a cucerit publicul din Suceava cu piesa ca „Un dulce mic”, „Joc, „Tic – tac”.  

 

Voce de excepţie, versuri memorabile

Mihaela Popescu, a cărei tinereţe este legată de „poetul prolific Adrian Păunescu”, de turneele cu cenaclul, a primit aplauze îndelungi după fiecare piesă interpretată în faţa propriului public. La fel de proaspătă, de talentată, cu o voce de excepţie, suceveanca ne-a încântat cu piese ca „Zurgălăul”, pe versurile lui Nicolae Labiş, „Nu cred că lumea”, pe versurile poetului Ion Niculescu, „Presimţământul” de Adrian Păunescu, „Dona, dona”.

De bun augur a fost şi prezenţa studentei Dina Cepeliuc din Chişinău, membră a Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (G.I.R.B.) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava,o tânără care s-a îndrăgostit de muzica folk, apreciindu-i în mod deosebit pe regretaţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Dina Cepeliuc a interpretat două piese, una dintre ele fiind „Baladă pentru Basarabia”, pe versurile lui Adrian Păunescu, piesă care ne-a amintit inevitabil de vocea regretatei Tatiana Stepa. Studenta basarabeancă Alina Butnaru a recitat poezia „Romanţă nevăzută”, scrisă de poetul Adrian Păunescu, dar şi câteva strofe din ultima poezie semnată de poet.

 

Piese nepieritoare

Elevul Mihai Boicu, împreună cu colegii de la „Simbol”, a interpretat câteva piese foarte apreciate de public,„Iubirea”, compoziţie Mihai Boicu, „Nebun de alb”, piesa lui Emeric Imre, pe versurile lui Adrian Păunescu. Cu aplauze au fost primiţi pe scenă şi interpreţii Magda Puşkaş şi Ioan Onişor, din vechiul Cenaclu „Flacăra”, împreună cu invitaţii lor, Ionuţ Mangu şi Claudia Ciobanu de la Cluj, care au făcut ca publicul să prindă aripi, să-şi aducă aminte versuri poate ascunse în cămara sufletului, „Noi umblăm să colindăm...”, „La o cană cu vin”,  „Totuşi, iubirea”, „Galbenă gutuie”, „Vinovaţii fără vină” „Ecoul – Taina”, piese nepieritoare pentru generaţii la rând.

 

Se vrea cenaclu la Suceava!

Piese ca „Mi-e bine, mi-e jale”, „Tron în Apuseni”,  „Rugă pentru părinţi” şi „Doamne, ocroteşte-i pe români”, din finalul spectacolului, au făcut ca publicul să se ridice în picioare, să cânte împreună cu artiştii de pe scenă, să aplaude, că recreeze atmosfera anilor de glorie ai Cenaclului „Flacăra”, când spectacolele nu durau doar trei ore şi ceva, ca cel de marţi, de la Suceava, ci peste zece ore, în care lumea cânta, se bucura, spera...

Profesorul Valentin Ianoş ne-a mai spus că vrea să înfiinţeze cenaclul la Suceava, „care să se ridice pe scheletul celui vechi”, cenaclu care va fi o emblemă pentru Suceava.

„Vrem să continuăm ce am început. Să continuăm cu spectacole, în care să evolueze valori sucevene, copii talentaţi, şi publicul să vină să-i vadă”, a conchis profesorul Ianoş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrian Păunescu, omagiat la Suceava de sute de iubitori ai poeziei şi folkului.
 Vizualizări articol: 1290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Adrian Păunescu, omagiat la Suceava de sute de iubitori ai poeziei şi folkului4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
( 8 dec 2010, 14:56:17
Întunericul poate fi înlăturat cu lumină
Nu cu şi mai mult întuneric
Ne strigăm apartenenţa creştină
Batjocorind al nostru cleric
***Păunescu n’a fost MARE,e puţin spus
**A fost TITAN ...neapreciat
*Şi’acum ne priveşte de sus
Fiindcă sigur nu ne’a uitat
***Marile erupţii lirice sunt apreciate
**După moarte,în cel mai fericit caz
*Versul rămâne deşi poetul e departe
Cam ca ruşinea ce se’ndepărtează de obraz
***Cine’ar putea uita dorinţa lui de libertate?
**Lupta lui necontenită cu ,,opresiunea’’?
*A fost şi v-a fi mereu pentru eternitate
Un mare ambasador pentru România
1.1  RE: *** trimis de
( 8 dec 2010, 21:45:07
Lăudabile modestele tale încercări de versificare. Totuşi, înainte de încerca să te ridici puţin deasupra celorlalţi, n-ar fi rău să studiezi cu mare atenţie o carte de gramatică. Acolo vei avea surpriza de a vedea că "v-a" nu e totuna cu "va", "aţi" cu "a-ţi", "i-a" cu "ia" şi enumerările ar putea continua. Pentru asta e suficient să te uiţi în postările tale anterioare. Până atunci, îţi dedic o strofă din poezia "Criticilor mei" de M. Eminescu:

E uşor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Înşirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.

Şi chiar am prins perioada când Păunescu lupta cu opresiunea din dorinţa lui de libertate, monopolizând în toate duminicile intervalul orar 20-22 cu emisiunea "Cântarea României" la TVR unde nu se mai sătura de pupat dosul conducătorului iubit şi al savantei de renume mondial.
2.   Kuyh trimis de
( 8 dec 2010, 19:26:38
Bravo celor care au organizat acest spectacol. Va iubim si va dorim multa putere de munca sa realizati ceea ce doriti.
3.   Comentariu trimis de
( 8 dec 2010, 19:34:34
Da cu versurile inchinate lui Ceausescu ce facem .Nu se pot sterge cu buretele .Ca si Caracter a fost zero individul asta
4.   MULŢUMIRI! trimis de
( 8 dec 2010, 22:05:15
ASOCIAŢIA MISENO, in calitate de organizator al acestui eveniment, mulţumeşte celor ce au venit la spectacol! Mulţumim pentru mesajele de încurajare şi susţinere! Mulţumim participanţilor! Vă aşteptăm în continuare la următoarele evenimente şi, pentru o mai bună comunicare cu publicul, vă rugăm să vă inscrieţi în agenda organizaţiei noastre la adresa:
asociatiamiseno@yahoo.com,
pentru a vă comunica mai uşor următoarele evenimente!
5.   Spectacol fain trimis de
( 9 dec 2010, 00:02:49
Spectacolul a fost fain, insa si mai fain a fost dupa, in Fierarie, alaturi de cativa dintre cantaretii de pe scena, care de multe alte ori inainte au cam scos dracii din noi in noptile lungi cu "intamplari ", si mai nou -cu Folklung... winking
6.   Pupinc...stul trimis de
(11 dec 2010, 20:25:08
"Enigmatic in dreptate"
A pupat curul puterii,
Turnand la securitate
Colegii si pionierii.

Cati mai sunt astazi in viata,
Stiu cum ii dribla poetul
Profitand de Ceausescu,
Se credea pe veci Profetul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei