Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 dec 2010 - Anul XV, nr. 285 (4576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Seară magică

Flori şi aplauze la scenă deschisă, la premiera spectacolului „Poveste de dragoste”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Premiera spectacolului „Poveste de dragoste”, adaptare după piesa „Fluturii sunt liberi”, de Leonard Gersche, în regia lui Mircea Anca, cu actori de excepţie precum Adrian Păduraru, Iuliana Moise, Florina Cercel şi Florin Şerbănescu, a fost un succes la Suceava.

Flori şi aplauze la scenă deschisă, la final de spectacol, în sala Dom Polski, în zi de 1 Decembrie magic, cu ninsoare din belşug, când emoţiile actorilor s-au contopit cu emoţiile publicului, dând naştere unei „poveşti de dragoste” care nu se uită.

 

„Suportul polonezilor şi italienilor a fost acordat tracilor...”

Jurnalistul Doru Popovici le-a amintit spectatorilor, înainte de începerea piesei de teatru, că suportul principal în realizarea acestei premiere l-au avut Uniunea Polonezilor din România, care a pus la dispoziţie sala de spectacol Dom Polski, şi Asociaţia Italienilor din România, care i-a ajutat pe actori în timpul repetiţiilor.

Astfel că pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, când toată lumea vorbeşte de unire, „suportul polonezilor şi italienilor a fost acordat tracilor, celor mai viteji şi mândri dintre ei, care se vor afla pe scenă... Sunt traci, în ideea că fiecare vine cu tracul lui...”, a spus colegul nostru. Un joc de cuvinte inspirat, „gustat” de actori, de regizor, de public.

 

Misterul

După cum au promis cu o zi înainte de premieră, în cadrul unei conferinţe de presă, actorii au dăruit iubire publicului din Suceava, de la care au primit iubire, aprecieri, aplauze.

Piesa de teatru „Poveste de dragoste” este una emoţionantă, care tratează problema libertăţii de a alege, problema tinerilor care vor independenţă, vor să-şi găsească identitatea, vor să se bucure de viaţă, construindu-şi singuri drumul.

Pentru a păstra misterul acestei piese, care va mai fi jucată la Câmpulung Moldovenesc (astăzi, la ora 18:00, la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”), Gura Humorului (sâmbătă, 4 decembrie, Casa de Cultură, ora 18:00)  şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (duminică, 5 decembrie, Sala Auditorium, ora 19:00) am să omit un element foarte important al piesei, dar pe care aş vrea să-l descopere sucevenii, cei care nu trebuie să rateze spectacolul.

 

Au construit momente emoţionante

Personajele sunt Don Baker, interpretat de actorul Adrian Păduraru, Jill – Iuliana Moise, Doamna Baker – Florina Cercel şi Ralph, interpretat de Florin Şerbănescu.

Don este tânărul care a ales să pornească singur pe drumul vieţii, înfruntând obstacole, înfruntându-şi mama, pe Doamna Baker, o femeie care încearcă să-şi domine fiul cu afecţiunea ei, să-l sufoce din dragoste. Adrian Păduraruintră foarte bine în pielea personajului, construind momente emoţionante cu fiecare apariţie. La fel şi actriţa Iuliana Moise, care a interpretat genial rolul tinerei Jill.

Don se îndrăgosteşte de Jill, care a fost măritată şase zile, „într-a şaptea s-a odihnit.... Nu, a divorţat”. Jill visează să devină o actriţă celebră, şi alege, la un moment dat, să se mute cu Ralph Austin – regizorul unui spectacol, care i-a oferit un rol mărunt, de secretară.

 

„Sunt orbi doar cei care nu vor să vadă”

Pentru Jill Tanner libertatea este lucrul cel mai de preţ, în timp ce Don spune răspicat, în repetate rânduri, că nu are nevoie de mila nimănui. Cei doi tineri, „Dony” şi „creatura”, după cum îi numeşte Doamna Baker, trec prin mai multe stări sufleteşti, de la bucurie, la disperare.

Actorii sunt atât de convingători în tot ceea ce interpretează pe scenă, încât aproape ne obligă, sub o formă duioasă, melancolică, să credem în libertatea din noi, în forţa interioară, în sentimente şi să nu mai dăm vina pe ceilalţi pentru neîmplinirile noastre. Textul este tragic-comic, cu replici delicate, emoţionante, îngemănate cu cele haioase, actuale.

„Sunt orbi doar cei care nu vor să vadă”, este una dintre replicile cheie ale poveştii de dragoste, regizată de Mircea Anca.

Coloana sonoră este una specială, iar răsturnările de situaţii dintre Don şi Jill, când împreună, când separaţi, sunt cele în care ne regăsim cu toţii, zi de zi. Finalul piesei este unul neaşteptat, tulburător, care, într-un mod fericit, aduce speranţă, poftă de viaţă, îndemn spre mai departe. Nu şterge, însă, lacrima din colţul ochilor, prelinsă, mai apoi, pe faţa spectatorilor, care s-au transpus total în poveste şi s-au bucurat aproape două ore de teatru de calitate.

 

Familie de succes

„Teatrul este proces de creaţie, un proces misterios, dar care are un început comun, distribuţia, care lansează, de fiecare dată, o nouă familie. Suceava ne dă prilejul acum să venim într-un fel de cantonament. Este minunat! Pentru mine este un privilegiu de a avea o nouă familie...”, a spus, la conferinţa de presă, Florina Cercel. Procesul misterios de creaţie de care vorbea îndrăgita actriţă s-a produs la Suceava. Dorinţa teribilă a actriţei ca „această familie să fie cea mai de succes”, referindu-se la distribuţie, s-a împlinit.

La finalul spectacolului, regizorul şi actorii au ridicat sala în picioare. Aplauze şi flori, pentru cei care ne-au oferit iubire necondiţionat.

Premiera acestui spectacol a fost oferită de Compania Teatrală Bucovina (preşedinte Brânduşa Dăscălescu) cu finanţare de la Primăria municipiului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flori şi aplauze la scenă deschisă, la premiera spectacolului „Poveste de dragoste”.
 Vizualizări articol: 1572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Flori şi aplauze la scenă deschisă, la premiera spectacolului „Poveste de dragoste”4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara fluturi!!! trimis de
( 3 dec 2010, 21:13:36
"Premiera spectacolului „Poveste de dragoste”, adaptare după piesa „Fluturii sunt liberi”

nici aici nu scapam de fluturi (liberi). suntem condamnati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei