Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Biblioteca Bucovinei

Două premiere culturale, la „Zilele Monica Lovinescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Zilele Monica Lovinescu” au debutat miercuri, la Biblioteca Bucovinei, cu două premiere. Una dintre premiere constă în faptul că o mică parte, dar foarte valoroasă, din fondul de carte aparţinând Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca, donat Bibliotecii Universităţii din Oradea, a fost expus miercuri la Suceava.

Despre expoziţia itinerantă „Cărţi cu dedicaţie şi documente inedite din Donaţia Fondul Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca” a vorbit Florica Ujoc, directoarea Bibliotecii Universităţii din Oradea, care a spus că, datorită acestui fond de carte, „suntem invidiaţi de mulţi”.  „Academia Română şi Uniunea Scriitorilor din România a luat o mică parte din donaţia de carte, cele mai multe, circa 10.800 de cărţi, aparţin acum Bibliotecii Universităţii din Oradea”, a completat Florica Ujoc.

Printre cărţi care au putut fi răsfoite în expoziţie, cărţi care i-au aparţinut Monicăi Lovinescu, primite de la autori români, se numără volume semnate de Ana Blandiana, Florenţa Albu, Tudorel Urian.

 

Premiera filmului „Europa liberă, Paris”, la Suceava

Cea de-a doua premieră a acestor manifestări, ce se desfăşoară în aceste zile, 17 – 19 noiembrie, la Suceava şi Fălticeni, constă în prezentarea unui film în care apar cei doi intelectuali români Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

„Este o premieră naţională. Este vorba de filmul „Europa liberă, Paris”, un film documentar semnat de conf. univ. dr. Sorin Ilieşiu, un luptător pentru drepturile omului. Filmările au fost realizate la Paris, în studioul Radio Europa Liberă, în aprilie 1991. Protagoniştii celor 27 de minute cât durează filmul sunt Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Alexandru Paleologu, Alain Paruit”, ne-a spus coordonatoarea proiectului „Zilele Monica Lovinescu”, scriitoarea Angela Furtună.

Directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, a ţinut să precizeze că deşi este a treia ediţie a proiectului „Zilele Monica Lovinescu”, „au trecut cinci ani de când, sub bagheta Angelei Furtună, ne-am aplecat cu atenţie asupra acestei personalităţi bucovinene - Monica Lovinescu, şi asupra întregii sale activităţi”.

Acţiunile culturale dedicate Monicăi Lovinescu sunt organizate de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, împreună cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, în parteneriat cu Biblioteca Universităţii din Oradea: Fondul Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, Primăria Fălticeni, Catedra de Filosofie, Ştiinţe Sociale şi Politice a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, “Galeria Oamenilor de Seamă” Fălticeni şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni.

 

Marele câştigător: Radio Europa Liberă

Premiul Naţional „Monica Lovinescu-Virgil Ierunca” - ediţia 2010 va ajunge, în acest an, la Radio Europa Liberă. „Juriul a hotărât ca Marele Premiu Naţional <Monica Lovinescu-Virgil Ierunca> să fie acordat Radioului Europa Liberă, la 60 de ani de activitate, pentru cei 60 de ani împotriva totalitarismului. Premiul, care are valoare simbolică, constă într-o plachetă. Cred că Radio Europa Liberă a fost o prezenţă simbolică, a lumii libere, în viaţa românilor aflaţi dincoace de Cortina de Fier”, a explicat Angela Furtună.

Tot ea ne-a mai spus că „Zilele Monica Lovinescu” vor continua şi astăzi, la Fălticeni, începând cu ora 10:00, când este programat un moment de „Comemorare, Laudatio şi Ceremonie”, în cimitirul Fălticeni, la cripta Familiei Lovinescu. La ora 11:00, în Aula Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni va avea loc Colocviul „Monica Lovinescu - Memoria ca formă de salvare”, după care va fi anunţat şi câştigătorul marelui premiu „Monica Lovinescu – Virgil Ierunca”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două premiere culturale, la „Zilele Monica Lovinescu”.
 Vizualizări articol: 1171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Două premiere culturale, la „Zilele Monica Lovinescu”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei