Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 sep 2009 - Anul XIV, nr. 209 (4195)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Folclor, Dom Polski

Culoare şi diversitate la Festivalul Interetnic al Cântecului şi Dansului Popular

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Sala Dom Polski a avut loc, sâmbătă seara, Festivalul Interetnic al Cântecului şi Dansului Popular, manifestare organizată de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România. Pe scenă au evoluat 19 ansambluri aparţinând minorităţilor etnice de ruşi lipoveni, ucraineni, germani.
Spectacolul a fost precedat de o paradă a portului popular, care a început sâmbătă, la ora 14:30, în Piaţa Uniunii Europene, şi s-a încheiat la Dom Polski.
Multă culoare şi diversitate au fost în tot ceea ce au prezentat formaţiile participante la acest festival, multe dintre ele aparţinând ruşilor lipoveni din zona Dobrogei.

 

Costume colorate, accesorii, voie bună

Spectacolul folcloric „Suceava în cântecul multietnic”, desfăşurat la Sala Dom Polski, a debutat cu ansamblul de ruşi din localitatea Ivanovo din Federaţia Rusă.
Pe scena festivalului au mai urcat ansambluri aparţinând minorităţilor etnice de ruşi lipoveni, ucraineni şi germani din mai multe localităţi din ţară (Brăila, Constanţa, Ghindăreşti, Jurilovca, Mahmudia, Periprava, Sarichioi, Slava Cercheză, Sulina, Tulcea, Bucureşti).
Publicul, care a umplut până la refuz Sala Dom Polski, a admirat şi aplaudat evoluţia fiecărei formaţii. Spectaculoase au fost costumele înflorate, colorate, cu multe accesorii, specifice fiecărei etnii.
Sub genericul „Dansul, cântecul şi portul etnic în judeţul Suceava“, programul cultural al Festivalului Interetnic al Cântecului şi Dansului Popular a continuat şi ieri, cu spectacole în localităţile Focuri, Lipoveni, Manolea şi Botoşani.
În organizarea manifestării, finanţată de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Comunitatea Ruşilor Lipoveni a avut ca parteneri Primăria Municipiului Suceava şi Uniunea Polonezilor din România.

 

Reciprocitate

La spectacolul folcloric de sâmbătă a fost prezent şi Miron Ignat, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, deputat în Parlamentul României. Miron Ignat este de părere că „aceste acţiuni au ca obiectiv continuitatea tradiţiilor şi obiceiurilor ruşilor lipoveni din ţară”. „Festivalurile se desfăşoară în locuri diferite, cu o largă participare a etnicilor noştri. Prima dată a fost organizat un astfel de festival în sudul României, în Dobrogea, unde numărul etnicilor ruşi lipoveni este mai mare. A apărut necesitatea să îi atragem în acest circuit şi pe etnicii noştri din partea de nord a Moldovei, astfel ca obiceiurile şi tradiţiile etnicilor din sudul, centrul şi nordul ţării să se cunoască reciproc. Din an în an, aducem îmbunătăţiri acestui festival, având în vedere experienţa din anii precedenţi”, a completat deputatul Miron Ignat.

 

120 de familii de ruşi lipoveni, în municipiul Suceava

Preşedinta Comunităţii Ruşilor Lipoveni Suceava, Ana Vasiliu, ne-a spus că scopul acestei manifestări este acela de a păstra obiceiurile, tradiţiile, portul popular al minorităţilor etnice, respectiv al ruşilor lipoveni. „În municipiul Suceava sunt circa 120 de familii de ruşi lipoveni. Cei mai mulţi, însă, locuiesc în aşezări rurale: Climăuţi, Lipoveni, Manolea, dar şi în oraşe ca Fălticeni, Rădăuţi sau Gura Humorului”, ne-a spus Ana Vasiliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culoare şi diversitate la Festivalul Interetnic al Cântecului şi Dansului Popular.
 Vizualizări articol: 1551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Culoare şi diversitate la Festivalul Interetnic al Cântecului şi Dansului Popular3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei