Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2009 - Anul XIV, nr. 201 (4187)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Emoţie şi sensibilitate

Poetul Grigore Vieru, omagiat la Suceava prin cântec şi poezie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Regretatul poet basarabean Grigore Vieru, care nu s-a dezis niciodată de ţara, neamul şi limba românească, a fost omagiat, miercuri seară, la Casa de Cultură Suceava, în prezenţa a peste 300 de suceveni.
Iniţiativa organizării unui turneu prin Moldova şi Bucovina, cu un spectacol omagial în memoria poetului basarabean Grigore Vieru, i-a aparţinut artistului Paul Surugiu – Fuego, care, împreună cu îndrăgita interpretă Irina Loghin, a oferit sucevenilor două ore de muzică de calitate, poezie şi multă emoţie.
Prezentă la spectacol, soţia regretatului poet, Raisa Vieru, cu greu şi-a ţinut în frâu lacrimile, pe tot parcursul evenimentului.

 

„Un scriitor poate învia numai în limba sa”

Profund emoţionată, profesoara Raisa Vieru le-a mulţumit artiştilor, dar şi publicului care a ales să îl sărbătorească pe poetul tuturor românilor în acest fel, şi a rostit un aforism scris de soţul ei: „Un scriitor poate învia numai în limba sa”. „Grigore este printre noi, poate chiar aici, spiritul lui este în mijlocul nostru”, a spus văduva poetului. La finalul spectacolului, Fuego a propus ca o stradă din municipiul Suceava să poarte numele marelui poet Grigore Vieru, în semn de preţuire.

 

„Doar o lacrimă a lui Eminescu...”

„Bună seara, dragi români”, aşa a început spectacolul Irina Loghin, vrăjind publicul chiar de la prima melodie. Interpreta şi-a amintit că în perioada când a avut interdicţie de a cânta, înainte de 1989, a lucrat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, motiv pentru care se întoarce de fiecare dată în Bucovina cu emoţie. Publicul a fost de partea ei, a aplaudat-o, i-a oferit buchete de flori şi
a cântat împreună cu ea. Dacă Irina Loghin le-a adus în memorie sucevenilor piese vechi, foarte îndrăgite, Fuego a interpretat aproape toate cântecele care au avut texte scrise de poetul Grigore Vieru. Artistul a recitat câteva poeme scrie de poetul basarabean, pe care l-a comparat mereu cu Eminescu. „De câte ori îl comparam cu Eminescu, Grigore Vieru îmi spunea că el este doar o lacrimă a lui Mihai Eminescu... Dar cât de importantă este acum şi o lacrimă!”, le-a destăinuit sucevenilor Fuego.

 

„Poetul Grigore Vieru a avut în sânge de la naştere românismul”

La spectacolul de miercuri a fost prezent, în semn de omagiu şi apreciere pentru opera marelui poet, dar şi în amintirea unei prietenii adevărate, scriitorul Mihai Sultana Vicol. Cu puţin timp în urmă, scriitorul a lansat volumul „Grigore Vieru, pontiful limbii române”, carte care conturează efigia poetului tribun din Basarabia. O astfel de carte a ajuns şi în mâinile artistului Paul Surugiu, care l-a invitat pe autor pe scenă, pentru a spune câteva cuvinte despre poetul Grigore Vieru. „Neamul românesc a pierdut un reper moral, un român exemplar, o voce profundă a liricii româneşti, apropiată poeziei eminesciene. Poetul Grigore Vieru a avut în sânge de la naştere românismul. El a fost supus unor concertate atacuri de denigrare şi a sfârşit într-un <accident stupid>, dar moartea lui a avut, ca o cauză adâncă, o inimă slăbită de hăituiala <asasinilor morali>”, a spus Mihai Vicol.
Banii rezultaţi din vânzarea biletelor la spectacolul de la Suceava vor fi folosiţi pentru construirea unui monument comemorativ, dedicat poetului Grigore Vieru, în cimitirul din Chişinău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul Grigore Vieru, omagiat la Suceava prin cântec şi poezie.
 Vizualizări articol: 1634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Poetul Grigore Vieru, omagiat la Suceava prin cântec şi poezie4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei