Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Împreună mereu

Trupa care a întrecut Irisul şi Compactul în topuri şi-a lansat primul album

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Axiome, trupa suceveană de rock care, în urmă cu mai bine de un deceniu, a fost săptămâni la rând în fruntea topului Radio România Actualităţi, înaintea unor formaţii consacrate, precum Iris, Compact sau Holograf, şi-a lansat, marţi seară, la Gura Humorului, primul album –„Împreună mereu”.   

 

Înfiinţaţi la „cererea” tovarăşilor din PCR

„Cu o ‘mică întârziere’… de aproape 20 de ani”, zâmbeşte nostalgic către mulţimea de spectatori adunaţi la lansare Cezar Bogdan Corlăţeanu, unul dintre cei mai vechi membri ai trupei înfiinţate în 1988, la Casa Tineretului din Gura Humorului.

Pe atunci se numeau Acustic (Daniel Dumbravă –chitară, Cristian Netea –tobe, Cezar Bogdan Corlăţean –claviaturi, Tudor Blănariu –bass, Dan Viorel Sârbu –solist vocal), şi, aşa cum le place să glumească, au ieşit la rampă „în urma unei hotărâri a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, prin care discotecile patriei erau obligate să promoveze trupe de tineri interpreţi de muzică autohtonă”.

În primăvara lui 1989, în formaţia rockerilor din micul orăşel de munte apar nume noi (Cezar Paris Catargiu –tobe, Mihai Fazekas –bass şi Doru Buburuzan –chitară armonie), iar numele trupei este schimbat. Axiome.

La scurt timp, aveau să primească primele aprecieri pe plan naţional.

 

Două premii pentru cel mai bun solist vocal

La festivalul rock „Baladele Dunării” de la Galaţi, numele celor de la Axiome a fost strigat de două ori pe scenă, la festivitatea de premiere. Premiul pentru popularitate şi premiul pentru cel mai bun solist vocal (Dan Viorel Sîrbu).

Gaşca nebună de la Humor nu prea rata nici un festival rock din ţară, iar premiile nu încetau să apară: Premiu de popularitate -Festivalul „Constelaţii Rock” de la Râmnicu Vâlcea (noiembrie 1989), Premiul Sponsorului, pentru cea mai bună compoziţie (n.r. –melodia „Flori de liliac”) - Festivalul „Rockada” –Bacău ( mai 1990), Premiul „Ex Equo” şi Premiul pentru cel mai bun solist vocal (Dan Viorel Sîrbu) -Festivalul „Sam-Rock” din Satu Mare.

După participări la festivalurile de rock de la Cluj –„Conexiuni Rock”, de la Câmpulung Muscel –„Posada” şi Maratonul Rock de la Mamaia, în iarna lui 1992, melodiile tinerilor din Gura Humorului aveau să fie auzite şi în Rusia, acolo unde trupa suceveană avea să fie invitată la mai multe concerte în Rostov-pe-Don.

 

„Lacrimi”, piesa care i-a ţinut şase săptămâni în top

Axiome devenise deja un nume în muzica rock românească, iar pe 21 decembrie 1992, rockerii din Humor participă la concertul „Christmas Rock”, la Bucureşti, împreună cu Kripton, Jad, Metrock etc..

 Poate unul dintre cei mai buni ani de până acum ai trupei sucevene a fost 1994, atunci când în cadrul cunoscutei emisiuni destinate rockului –Întâlnirea de la miezul nopţii –, produsă de Petre Magdin, Dan Viorel Sârbu şi ai lui ocupă locul al II-lea în topul celor mai bune formaţii.

Micile schimbări în componenţa trupei (au intrat în grup Cătălin Murariu –bass şi chitaristul Doru Cătălin Urîtu) trec neobservate de fani, iar trupa îşi continuă ascensiunea.

Piesele „Lacrimi”, „Amintirea Ta” şi „Floare de colţ” primesc botezul primelor înregistrări în studio, la Jolt Kerestely.

În 1995, membrii formaţiei decid să schimbe numele trupei (n.r. –la care revin în 2005). GHG. Gura Humorului Grup.

Schimbarea însă avea să le aducă noroc şi poate să le ofere cea mai mare satisfacţie de până atunci.

În aprilie 1995, în urma primei difuzări a pieselor celor de la GHG pe un post de radio naţional (Radio România Actualităţi), sucevenii ajung pe primul loc în topul întocmit de ascultători, cu melodia „Lacrimi” (inclusă pe albumul „Împreună mereu”)

Nu mai puţin de şase săptămâni, locul I a fost adjudecat de formaţia suceveană.

 

Lansare şi la Suceava, în curând

Liceenii de atunci, cu plete lungi până la umeri, fără prea multe griji pe cap, au astăzi propriile lor familii şi lucrează în diferite domenii.

Sunt de părere că neşansa şi poate, distanţa prea mare de Bucureşti a făcut ca Axiome să nu devină trupa pe care şi-o doreau, cu sute de mii de fani fredonând la unison piese precum „Flori de liliac”, „Lacrimi”, „Departe de tine”, „Amintirea ta”, „Împreună mereu”....

Nu au fost mii, dar au fost câteva sute, marţi seară, la lansarea primului album al trupei, ce a avut loc în sala Tisa a hotelului Best Western.

Rude, prieteni, cunoştinţe, foşti colegi, foşti profesori, sponsori, persoane care au auzit de eveniment şi nu au vrut să-l rateze. Au urmărit cu toţii un montaj video cu imagini din colecţiile personale ale membrilor trupei (la repetiţii, la spectacole, la înregistrări, la emisiuni tv, etc.), au depănat amintiri şi apoi au cântat „împreună mereu”.

În formula actuală (Dan Viorel Sîrbu –solist vocal, Doru Cătălin Urîtu –chitară, Cătălin Onciu –bass, Cezar Bogdan Corlăţean –claviaturi, Cezar Paris Catargiu –tobe), membrii trupei Axiome vor lansa, în viitorul apropiat, şi la Suceava albumul „Împreună Mereu”.

„Avem deja trei sferturi din material şi pentru al doilea album şi, poate la anul, îl scoatem. Va fi, credeţi-mă, şi mai bun ca acesta”, e optimist toboşarul trupei, Cezar Paris Catargiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupa care a întrecut Irisul şi Compactul în topuri şi-a lansat primul album.
 Vizualizări articol: 3317 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.61/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 23 voturi
Trupa care a întrecut Irisul şi Compactul în topuri şi-a lansat primul album4.6523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei