Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Cultural

Destăinuirile unui deportat evreu în Transnistria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” a avut loc ieri, 7 octombrie, o acţiune de comemorare a victimelor Holocaustului (pe 9 octombrie este Ziua naţională de comemorare a Holocaustului în România) sub genericul „Supravieţuitorii -  faţă cu Holocaustul”. Acţiunea fost organizată şi moderată de scriitoarea Angela Furtună, care a numit Holocaustul românesc – „o ruşine pe care trebuie să o ducem mai departe”, „o pecete peste secolul trecut”.

 

O parte din familie, gazată la Auschwitz

Invitatul special al acestei acţiuni a fost Joger Kormen, un supravieţuitor evreu deportat la vârsta de şase ani, în octombrie 1941, în lagărele din Transnistria, unde a stat trei ani şi jumătate.

Joger Kormen a plecat în Transnistria din Câmpulung Moldovenesc.

Îşi aminteşte, nu fără emoţie şi lacrimi în ochi, de copilăria crudă care şi-a pus amprenta pe tot restul vieţii. „Norocul”, dacă putem să-i spunem aşa, a fost acela că el a fost trimis, împreună cu mama sa, în lagărele din Transnistria.

O parte a familiei sale a ajuns în lagărul din Auschwitz. Bunicii şi sora au fost trimişi direct în camera de gazare. Tatăl său a muncit în lagăr până s-a îmbolnăvit şi a ajuns tot la gazare. „Cei care ajungeau la infirmerie nu se mai întorceau niciodată”, a povestit Kormen.

 

A plătit scump pentru că s-a născut evreu

În Transnistria, Joger Kormen a avut de două ori tifos, boală din care puţini oameni scăpau, a răbdat de foame şi frig în iernile cumplite din Rusia, dar a supravieţuit. A iertat, nu caută vinovaţi, dar nu uită nimic. Nu are cum, pentru că a trăit acele vremuri cumplite, a plătit scump pentru că s-a născut evreu.

Kormen nu are resentimente faţă de poporul german şi chiar a spus că cei care au declanşat acel masacru au avut nişte „minţi diabolice, schizofrenice”. Reintegrarea în societate, după ce s-a întors din lagăr, nu a fost uşoară. Avea adânc înrădăcinat faptul că nu are voie să riposteze, orice i s-ar întâmpla, nici măcar când lua bătaie de la copiii cu care se juca. Cu trecerea anilor, lucrurile au intrat pe un făgaş firesc şi nu s-a mai confruntat cu atitudini antisemite.

 

 

„Indiferent de credinţă, obicei, avem acelaşi Dumnezeu”

Scriitoarea Angela Furtună, profesorul Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, şi jurnalista Dana Humoreanu au prezentat ieri o situaţie reală a comunităţii evreieşti din Suceava, înainte de 9 octombrie 1941, când a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. S-a ţinut un moment de reculegere în amintirea victimelor Holocaustului.

Dacă profesorul Golda a subliniat că marcarea Holocaustului nu este un prilej de culpabilizare a unui popor, „indiferent de credinţă, obicei, avem acelaşi Dumnezeu”, şi chiar a dat exemple de oameni care şi-au riscat viaţa pentru a apăra umanitatea, Dana Humoreanu a arătat care au fost efectele plecării evreilor asupra economiei oraşului Suceava.

Au fost amintite câteva nume de oameni de cultură evrei, care au contribuit şi contribuie la cultura României: academicianul Alexandru Graur, Paul Celan sau scriitorul Norman Manea, care spune mereu că „patria mea este limba română”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Destăinuirile unui deportat evreu în Transnistria.
 Vizualizări articol: 1841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Destăinuirile unui deportat evreu în Transnistria4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oameni trecuti prin chinurile iadului trimis de
( 8 oct 2008, 12:25:44
Cati supravietuitori ai lagarelor mai traiesc? s-a facut ceva concret pentru reintegrarea lor in societatea noastra? ce venituri au in romania? e crunt ce s-a intamplat cu ei si as vrea ca toate persoanele care au supravietuit sa-si publice memoriile, pentru ca noi toti aveti ce invata de la ei si cu siguranta nu trebuie sa facem uitate ororile marelui razboi.

Cu adanca consideratie si cel mai mare respect pentru toto acei oameni care au suferit ingrozitor, ma inclin in fata Istoriei.
2.   Curiosul trimis de
( 8 oct 2008, 12:41:59
poate ni se spune ceva si despre implicarea evreilor in aducerea si consolidarea comunismului in romania . poate ne dau si nume de mari securisti si activisti de partid evrei care au terorizat poporul roman si numarul de romani care au avut de suferit de pe urma lor . asa , pentru informare corecta de ambele parti ! astreptam cu interes !
3.   Alina trimis de
( 8 oct 2008, 15:57:00
Ana Pauker,......
4.   Alti evrei trimis de
( 8 oct 2008, 18:17:09
Din cate se pare,iON iLIESCU, mugur isarescu sunt alte nume cu radacini evreiesti. Eu unu nu pot sa judec ce s-a intamplat atunci. Ma inspaimanta ceea ce se intampla azi cu tiganii. Daca si Uniunea Europeana s-a declarat neputiincioasa,e grav...nu votez "solutia extrema",dar nici asa nu se mai poate.

Pana la urma,soarta evreilor e prevestita si in Biblie:"Veti avea bani,veti stapani lumea,dar nu veti avea niciodata pace in tara voastra"
4.1  RE: Alti evrei trimis de
( 9 oct 2008, 19:31:52
Citatul acesta este o nascocire, nu exista nicaieri in Biblie asa ceva. Ca orice minciuna pusa in slujba antisemitismului visceral, vrea sa creeze o diversiune in plasa careia sa cada oamenii cinstiti dar neinformati. Comunismul a fost adus de tavalugul razboiului conform cu impartirea lumii hatarata de marile puteri la Yalta. Gheorghiu dej, ceausescu, si toata nomenclatura erau romani de-ai nostri. Tendinta de a gasi radacini romanesti actualilor nomenclatori din tara e penibila. De ce sa nu citam, daca-i asa, pe laureatii Nobel? Se stie ca din toti laureatii, o treime (!!) sunt evrei? Are asta legatura cu deportarea in Transnistrea a evreilor din Bucovina? Nu.. Dar nici faptul ca a existat o Ana Pauker. Fiecare popor isi are minusurile si plusurile lui.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei