Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mai 2008 - Anul XIII, nr. 110 (3791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Pojorâta

Festivalul „Comori de suflet românesc”, ediţia a V-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Festivalul local „Comori de suflet românesc”, ediţia a V-a, a adunat, şi în acest an, la Pojorâta, sute de localnici, iubitori de folclor, de tradiţie. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, mulţi purtând costume populare specifice Bucovinei, oamenii au ales să-şi petreacă după-amiaza de duminică, 11 mai, în centrul comunei, în faţa Căminului Cultural, unde a fost amenajată o scenă, pe care au evoluat artişti de seamă.

Publicul a avut prilejul să viziteze o expoziţie (amenajată într-una din sălile Căminului Cultural) de ouă încondeiate (profesoara Otilia Mahu, care a expus ouă încondeiate din colecţia ei personală, ouă foarte vechi din zona Moldoviţa şi Izvoarele Sucevei), icoane şi obiecte de cult, ţesături şi obiecte artizanale, dar la loc de cinste au stat şi vestitele cobze din cetină de brad cu păstrăv afumat de la Valea Putnei.

La ora 15:30, organizatorii festivalului (Primăria Comunei Pojorâta, Consiliul Local şi Căminul Cultural din localitate) au sărbătorit, în cadru festiv, „Nunta de aur” pentru opt familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie (Dragoşi Măgurean – Aurelia Bedrule; Gavril Cîrloanţă, Rachila Forminte, Gheorghe Cîrloanţă, Maria Grigorean; Ilie Bedrule, Rachila Porcilescu; Mihai Grigorean, Valeria Sava; Ilie Zeveriuc, Maria Catană; Gheorghe Străjer, Elena Mintar; Dimitrie Fisuş, Varvara Ursachi).

 

„Nunta de aur”

Primarul Pojorâtei, Ioan Raia, le-a înmânat câte o diplomă, flori şi fiecare familie a primit din partea Consiliului Local câte un arbust Tuia – simbolul vieţii. Tot programul artistic care a urmat le-a fost dedicat lor, soţilor care de 50 de ani îşi împart viaţa în doi. Îmbrăcaţi majoritatea în costumul naţional (bundiţă cu dihor, cămăşi cusute cu pui negri şi maro, catrinţe şi iţari) „tinerii însurăţei” au urmărit desfăşurarea întregului program cu emoţia celui care a lăsat în urmă jumătate de veac de căsnicie.

Lor, şi sutelor de localnici din Pojorâta şi Valea Putnei, le-a fost oferit un spectacol folcloric susţinut de formaţii artistice locale din cadrul Căminului Cultural şi al Şcolii din Pojorâta, dar şi de invitaţii speciali ai festivalului, Margareta Clipa şi îndrăgitul interpret de muzică populară (în primul rând preot paroh la Moşuni – judeţul Mureş) Cristian Pomohaci.

 

Folclor la superlativ

În aplauzele spectatorilor, rând pe rând, pe scena Festivalului „Comori de suflet românesc” au evoluat grupul instrumental de flauturi, grup format din copii de la şcoala din localitate, coordonat de profesorul de muzică Victor Mahu, formaţii de dansuri populare ale şcolii, care au impresionat prin frumuseţea costumelor populare, dar şi prin dăruirea cu care au dansat în faţa publicului, fiind aplaudaţi la scenă deschisă. Tinerii au arătat lumii, dacă mai era nevoie, că în Pojorâta există interes pentru dansul popular, pentru cântec, pentru tradiţii în general.

Organizatorii au invitat în acest an Formaţia artistică a Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Personalului de la Unitatea de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, însoţită de colonelul Constantin Străjer, cetăţean de onoare al comunei Pojorâta, dar şi Ansamblul „Plaiuri Bucovinene”, care a adus în faţa publicului artişti consacraţi, dar şi copii care acum au nevoie de susţinere pentru a le fi recunoscut talentul. Ansamblul „Străjerii Bucovinei” şi interpretul Marius Zgâianu - fiu al comunei Pojorâta, au încântat publicul prin calitatea actului artistic, prin talentul şi dăruirea cu care slujesc folclorul bucovinean.

 

„Localnicii din Pojorâta merită tot ce este mai bun”

Chiar dacă vremea a ţinut cu organizatorii în prima parte a spectacolului, în momentul în care a intrat pe scenă invitatul special – interpretul Cristian Pomohaci, a început să plouă mărunt, iar publicul a fost nevoit să-şi deschidă umbrelele.

Cel care nu s-a speriat de stropii de ploaie a fost chiar Cristian Pomohaci, care a interpretat câteva piese cunoscute de public, dar a „încălzit” publicul şi cu câteva anecdote de prin părţile Mureşului, de unde provine artistul.

Între timp s-a oprit şi ploaia, aşa că pojorenii au petrecut până târziu, alături de artiştii care au evoluat pe scenă.

În public s-au aflat senatorul Gheorghe Flutur şi deputatul Dumitru Pardău. Parafrazându-l pe Lucian Blaga, primarul Ioan Raia, principalul organizator al acestui festival, a spus că „'veşnicia s-a născut la sat', iar noi trebuie să ne păstrăm identitatea, tradiţia, folclorul, portul popular, cântecele, jocurile, aşa cum ne-au fost lăsate de străbuni. Încercăm să ducem mai departe acest festival şi, an de an, să avem printre noi ca invitaţi artişti îndrăgiţi, oameni de valoare (anul trecut a fost invitat Nicolae Furdui Iancu, însoţit de grupul folcloric „Crai Nou” din Alba Iulia), în acest an părintele şi interpretul Cristian Pomohaci, oameni de prezenţa cărora suntem onoraţi, iar localnicii din Pojorâta merită tot ce este mai bun”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Comori de suflet românesc”, ediţia a V-a.
 Vizualizări articol: 3990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Festivalul „Comori de suflet românesc”, ediţia a V-a4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei