Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 apr 2014 - Anul XIX, nr. 74 (5583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Trădări şi trădători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fiecare naţie îşi are trădătorii pe care-i merită. Cu toţii detestabili, dar în grade diferite. Unii chiar încearcă să-şi convertească trădarea în dizidenţă: când i-am publicat cartea lui Pacepa „Orizonturi roşii”, îl consideram onorabil inamic al lui Ceauşescu; de fapt, îşi trădase ţara...

Plină istoria românilor de trădări şi trădători. Pe Vlad Ţepeş l-a vândut frate-său. Boierii complotişti l-au ucis pe Radu de la Afumaţi în biserică. Pentru 30.000 de galbeni, pârcălabul de Suceava, Ieremia, l-a trădat pe Ion Vodă cel Cumplit. Pe Brâncoveanu l-a săpat şi compromis până la moarte frate-său. Pentru 1.000 de florini, episcopul ortodox Ghedeon l-a trădat pe Horea. Colonelul Sturdza a dezertat la nemţi în 1916. Şi tot aşa înainte – nici nu cutezăm să ajungem la istoria recentă, darămite la moravurile din politica românească actuală! Dar barem erau trădări cu mize mari; şi mai dezgustătoare sunt cele meschine, mărunte, de doi bani.

Un astfel de specimen, aciuat la Chişinău, se numeşte Mihai Conţiu. A cerut şi a obţinut cetăţenia Republicii Moldova, ceea ce, la urma urmei, nu-i numaidecât de condamnat. Nemulţumit că nu i se dă gardă personală (!) şi locuinţă de protocol la Chişinău, focşăneanul Conţiu a decis să opteze pentru cetăţenia Republicii Prednistrovie, iar cei de la Tiraspol, evident, s-au grăbit să i-o acorde.

Cine-i acest Conţiu? Îl descriu cei ce l-au cunoscut în România: „Un ultim boem, cu o mare afinitate către licorile speciale din podgoria Vrancei. Un personaj cu adevărat rocambolesc, coborât parcă din François Villon.”

Aşa-l arată şi pozele: cu lungi plete blonzii de l-ar invidia şi Elena Udrea, cu o zdravănă mustaţă sură şi purtând totdeauna rotocoala pălăriei de cow-boy, Conţiu contrazice prin ostentaţia imaginii exact ceea ce pretinde a fi, adică, nici mai mult nici mai puţin decât... spion SRI! N-am auzit de spioni care să afirme public c-ar fi... spioni, dar omul nostru de la Chişinău o ţine pe-a lui: a fost racolat şi a lucrat la SRI, dacă nu cumva încă o face. Naivii îl cred şi-i trec agresivitatea primară a articolelor anti-româneşti pe seama... rigorilor muncii sub acoperire: înjură pentru... credibilitate!

Individul are trădarea în sânge: Voronin i-a dat un post în redacţia „Moldovei Suverane” şi l-a decorat cu „Ordinul Republicii” (un român decorat de Voronin... oare, de ce?). Cât a fost Voronin preşedinte, îl pupa pe toate părţile; acum, îl înjură când şi pe unde apucă. Eugen Tomac părea un personaj stimabil cândva (era pe funcţie!), acum... e-o zdreanţă şi-atât. De scris, Conţiu nu scrie rău, ba chiar peste media gazetărească basarabeană: imprecaţiile le ordonează corect în frază, limba (doar e născut pe tărâmul „Mioriţei”!), limba nu şchioapătă şi nu se poticneşte. Însă, ce scrie românul cu trei cetăţenii (!) în gazeta ajunsă, din cotidian guvernamental, oficiosul lui Voronin, este pur şi simplu mizerabil. Am citit, în „Moldova Suverană”, nu mai puţin de 14 articole extrem de violente împotriva lui Vieru. Pe oamenii politici din România îi bleftureşte ca la uşa cortului. Dar nu numai.

Vă reamintesc: la B1 tv, fratele geamăn al lui Conţiu, Radu Banciu, a afirmat că 90% dintre basarabence „s-au prostituat cel puţin o dată”. Faptul că B1 tv a primit, pentru asemenea infamie, o sancţiune pecuniară adoptată de CNA cu scorul strâns de 6-5 este speculat de Conţiu astfel: dacă „pentru aplicarea sancţiunii postului de televiziune au votat 6 membri ai CNA, iar 5 au fost împotrivă, acest lucru demonstrează clar cum sunt văzuţi moldovenii în România.”

Conţiu o fi având ceva dreptate, dar n-aş crede, pe mai departe, că săteanul de la Pererâta nu se va declara român la Referendum fiind deranjat de scorul adoptat la CNA. Altfel, potrivit tuturor articolelor lui Conţiu, România n-a făcut niciodată nimic pentru Basarabia. Tot timpul a minţit-o, a manipulat-o şi, culmea, exploatat-o!

Am văzut, în China, statuia trădătorului Iao Fey, din dinastia Sung. Răsare din pământ doar de la brâu în sus. De mii de ani, trecătorii azvârl cu ouă clocite şi roşii stricate în simbolul trădării, Iao Fey.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trădări şi trădători.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 9 voturi
Trădări şi trădători4.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei