Pentru prima oară în istoria războaielor lumii în care marele nostru vecin de la Răsărit este angrenat, actuala invazie a rușilor nu s-a mai produs călare pe tancuri. De data asta, metodele lor au fost mai rafinate. Economice, în primă fază.
Ca un preludiu, ca un lubrefiant războinic, Europa a fost cumpărată treptat de banul rusesc. Gașca lui Putin a băgat în traistă tot ce-a întâlnit mai tentant în față. Afaceri prospere, clădiri, terenuri, că oricum terenurile nu se mai fabrică. În unele țări, cum e România, s-au tocmit la sânge, când au cumpărat una și alta. În altele, au scos sacul de bani fără să crâcnească.
Mereu avidă de căpătuială, Europa și-a găsit un nou zeu în fața căruia să se ploconească: banul rus. Marile orașe ale ramolitului continent au devenit niște moscove sau niște sankt-petersburguri cu specific occidental.
De pildă, o bijuterie balneo-climaterică precum Karlovy Vary e în proporție de circa 90 la sută în proprietatea rușilor. Praga e doar 70 la sută a lor. Viena și Parisul nu stau nici ele mai roz.
Un mare șmecher rus ca Abramovici cumpără o echipă de fotbal cum e Chelsea, în care vâră bani cu nemiluita, că doar nu dă de la gura copchiilor lui. Are nevoie de imagine mondială, printr-un brand vizibil.
Marii oligarhi ruși au început să trăiască pe picior mare. Cine să observe că piciorul e jegos și șoseta puturoasă? Meniurile restaurantelor din Europa au început să fie scrise obligatoriu și în limba rusă. Limba lui Dostoievski, dar și a lui Putin. A KGB-ului, a FSB-ului. Limba artei, dar și a terorii.
Puțin o interesa pe proasta de Europa că banul rus are pete de sânge. Băncile îl acceptă și așa. În loc să se alarmeze, Franța îl făcea pe Putin membru al Academiei.
Va fi un război mondial? Cei care cunosc paranoia inșilor ca Putin spun că da. Fiindcă rușii au ocupat Europa cu banul, dar tot tancul rămâne mascota lor. Fără muzică de tancuri, parcă ocupația nu are nici un haz.
Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare.