Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 244 (5451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Călătorie în timp

Ştefaniştii şi-au sărbătorit bobocii într-o atmosferă medievală, la curtea domnitorului Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Seara de joi a aparţinut liceenilor de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” care, pentru aproape patru ore, şi-au sărbătorit bobocii în faţa unei săli pline, printr-un spectacol ce a adus în faţa publicului momente de teatru, pastile umoristice şi numere muzicale.

Trecând în revistă spectacolele organizate în ultimii 20 de ani de elevii liceului, organizatorii au constatat că au evitat abordarea unei teme şi mai ales a unui personaj emblematic pentru instituţia în cadrul căreia studiază – Ştefan cel Mare.

Prin urmare, în acest an, ştefaniştii au invitat audienţa pe meleaguri străvechi pentru a petrece o seară la cetate, alături de Ştefan Vodă, fiul său şi oamenii de la curte, scena Casei de Cultură fiind “stăpânită” de cavaleri eleganţi, domniţe în straie alese, cascadori, bufoni şi lupte medievale.

 

Nouă domniţe au vrut să ajungă la inima fiului domnitorului Moldovei

Spectacolul menit să-i întâmpine aşa cum se cuvine pe cei mai proaspeţi dintre ştefanişti a debutat în sunet de tobe şi trompete, de după cortina scenei făcându-şi apariţia domnul Moldovei, Ştefan cel mare, alături de fiul său, Petru, în Sala Tronului.

Iar pentru că Ştefan cel Mare îşi doreşte ca fiul său să fie demn de a-l urma la tron, organizatorii spectacolului şi-au dat silinţa în a-i găsi cea mai frumoasă consoartă feciorului marelui domnitor.

Nouă boboace, domniţe de la curtea lui Ştefan, au intrat în cursa dobândirii titlului de Miss Boboc al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” 2013, acestea trebuind să dovedească juriului şi publicului că sunt spontane, frumoase, iscusite şi că merită într-adevăr să stea la braţul fiului de domnitor. Probele propuse de organizatori pentru cele nouă domniţe le-au testat acestora creativitatea, eleganţa, spontaneitatea, virtuţi ce au desemnat în final câştigătoarea întrecerii. 

Amfitrionii balului, patru ştefanişti îmbrăcaţi în costume de curte, cu caftane preţioase sau rochii cu mâneci bufante, au invitat în Sala Tronului pretendentele la inima urmaşului domnitorului.

Pentru început, boboacele s-au prezentat, consemnându-şi fiecare calităţile, aptitudinile, pasiunile şi alte trăsături prin care să se individualizeze de celelalte rivale. Şi pentru că prima impresie contează, concurentele şi-au pregătit până la ultimul detaliu ţinuta pentru a se încadra în tema balului - veşminte lungi, podoabe specifice, rochii vaporoase sau din catifea, împodobite cu mărgele.

 

Solomonarii au reconstituit o luptă medievală 

Odată ce domniţele au fost cunoscute de către public, organizatorii au deschis suita de momente artistice pregătite.

În ciuda strădaniilor marelui domnitor de a-şi educa şi îndruma fiul pentru a fi demn de a-l urma la tron, Petru pare fi mai curând caracterizat de o stângăcie caraghioasă, naivitate şi imaturitate. Astfel, pentru a-i arăta cum se mânuieşte o armă, trupa Ordinul Solomonarilor, enigmatice personaje ale mitologiei româneşti, a pregătit o mostră de luptă ca la carte.

Cu pari de lemn, topoare de fier, straie albe încinse la brâu de cordoane late sau frânghii, solomonarii au reconstituit o luptă medievală, demonstraţia lor fiind apreciată de întreg auditoriul.

Momentul acestora a fost urmat de cea de-a doua încercare pregătită pentru cele nouă boboace din cetate, respectiv proba de dans. În ton cu tema propusă, domniţele s-au mişcat pe ritmuri medievale, pentru ca la scurt timp să scape de rochiile largi pentru a dansa pe ritmuri moderne şi antrenante de pop.

Schimbând registrul, dar rămânând în sfera muzicii, trei ştefanişti au susţinut un moment de beat-box, însă din păcate câteva defecţiuni şi stângăcii ale echipei tehnice au stricat din farmecul momentului. Spirituali şi spontani, ştefaniştii s-au redresat repede şi au dovedit celor prezenţi că s-au pregătit îndelung pentru ca reuşita momentului lor să fie, în cele din urmă, o certitudine. Liceenii au dovedit că beatbox-ul sau arta de a imita sunetele diverselor instrumente muzicale cu gâtul, buzele, limba sau gura nu mai are multe secrete pentru ei.

După acest număr, scena a fost pregătită pentru a-i primi pe membrii trupei Onix, care au interpretat Knockin' on heaven's door (Guns N' Roses) şi Ploaia (Cargo). Familiarizaţi cu scena şi mai ales cu colegii lor din public, micii artişti au fost dezinvolţi şi nu au lăsat emoţiile să le compromită prestaţia, iar toboşarul trupei, un ştefanist de gimnaziu, a arătat că talentul nu ţine cont de vârstă, acesta dovedindu-şi priceperea şi îndemânarea.

 

Bufonii de la curtea palatului au descreţit frunţile spectatorilor

Cei mai talentaţi şi expresivi dintre ştefanişti şi-au asumat, de-a lungul spectacolului, diverse roluri menite să stârnească valuri de hohote de râs sănătos în public, iar pantomima ce a avut protagonişti armata lui Ştefan şi cea a turcilor a reprezentat garanţii ale bunei dispoziţii a celor prezenţi.

Pentru ca juriul să ia decizia corectă în alegerea celei mai iscusite domnite din Ţara Moldovenească, pretendentele la Miss Boboc au revenit pe scenă pentru proba de aptitudini.

Fie că au cântat, au prezentat monoloage amuzante sau au dansat, bobociţele au fost încurajate frenetic de către susţinătorii din sală care le-au scandat neîncetat numele.

Proba de provocări le-a pus pe concurente în situaţii inedite, uneori incomode, dar din care tinerele au ştiut să iasă cu brio. Acestea au fost nevoite să danseze, să mimeze diferite stări, să-l convingă pe Petru, folosind doar cinci cuvinte, să o aleagă pe ea, să-l amuze pe acesta folosind trei portocale sau să creeze un moment hazliu. Proba provocărilor a fost moderată de cei doi bufoni de la curtea domnitorului Moldovei, personaje care, pe durata întregului spectacol, au descreţit frunţile tuturor celor prezenţi.

Prin replicile savuroase, costumele colorate, gesturile caraghioase şi mimica amuzantă, bufonii însărcinaţi cu întreţinerea atmosferei de veselie la curtea domnului au însufleţit întreaga sală, iar aplauzele au dovedit că cei doi saltimbanci au fost favoriţii publicului.

 

Momente umoristice de pantomimă şi teatru

Urmărind ce se întâmplă în cetatea lui Ştefan, liceenii din trupa de teatru Pi au pregătit o interpretare proprie a personajelor acelor epoci, dovedind că viaţa din secolul XV nu e nici pe departe plictisitoare. Pregătirea pentru o seară de bal a viitorului domnitor Petru i-a inspirat pe ştefanişti să conceapă un moment umoristic, o dovadă în plus a talentului actoricesc şi a inventivităţii celor implicaţi în pregătirea spectacolului de joi seară. Petru a apărut în scenă într-un butoi ce imita lemnul, schimbul de replici al acestuia cu bufonul curţii stârnind admiraţia şi, totodată, aplauzele colegilor din sală.

Cu aplauze au fost încurajaţi şi ştefaniştii care au interpretat într-o manieră proprie şi modernă un episod de la curtea domnitorului, zvonul că Petru „is in a relationship” cu Profira, anunţ postat pe zidul cetăţii, stârnind rumoare în cetate. Frenezia Facebook i-a molipsit rapid şi pe oamenii de curte, zidul cetăţii reprezentând spaţiu de vestire a tuturor evenimentelor mai importante, dar şi a celor lipsite de însemnătate.

Înainte de alegerea soţiei perfecte pentru Petru, concurentelor de la Miss le-a fost acordată încă o şansă de a dovedi că merită să adjudece primul loc al podiumului,  proba rochiilor de seară fiind ultima încercare prin care au trecut tinerele.

Pe durata întregului spectacol, liceenii au transpus cu talent şi fidelitate vremuri de altădată de la curtea lui Ştefan, o bilă albă primind-o organizatorii pentru decorul scenei ce a arătat întocmai ca o cetate de scaun, dar şi pentru costumaţiile tuturor protagoniştilor.

 

Omul cu Şobolani a declanşat nebunia

Toată suflarea din cetatea lui Ştefan a cântat şi s-a bucurat la unison de concertul trupei Omul cu Şobolani. Parcă în antiteză cu tema propusă de organizatori, trupa s-a dovedit a fi pe gustul ştefaniştilor care au fredonat fiecare refren al artiştilor.

Neconvenţionali, membrii formaţiei au invitat liceenii pe scenă, aceştia din urmă răspunzând cu entuziasm invitaţiei trupei. „Razna”, „Două beri”, „Mâinile sus”, „Ne punem în cap”, „OCS tv” au fost piesele care au avut cel mai mare succes la publicul tânăr.

 

Ana Maria Nichifor - Miss Boboc al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” 2013

Premiul special oferit de Alex Drăgan şi Ovidiu Grămesc a fost oferit concurentei Beatrice Zaharia.

Premiul de Miss Popularitate a fost adjudecat de către concurenta cu numărul 8 – Adelina Simion. Premiul al III-lea a mers către Miruna Parasca, iar premiul al II-lea a fost câştigat de Maria Gheorghiţă. Miss Boboc al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” 2013 a fost câştigat de către Ana Maria Nichifor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştefaniştii şi-au sărbătorit bobocii într-o atmosferă medievală, la curtea domnitorului Moldovei.
 Vizualizări articol: 2407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ştefaniştii şi-au sărbătorit bobocii într-o atmosferă medievală, la curtea domnitorului Moldovei5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei