Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 aug 2010 - Anul XV, nr. 195 (4486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Cadre medicale ce aveau cartele de acces în secţia bebeluşilor de la Giuleşti, sărbătoreau Sf. Maria

Click aici pentru VIDEO

Cadrele medicale care aveau cartele de acces în Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, luni seara, la momentul în care s-a declanşat incediul, îşi sărbătoreau colegele care se numesc Maria, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Uşa încăperii unde se aflau cei 11 micuţi, arşi în incendiu, se deschidea numai cu cartelă.

De altfel, imaginile date publicităţii de criminalişti redau panica părinţilor, dar şi neputinţa unor cadre medicale de a intra în secţie şi de a interveni pentru a scoate bebeluşii din încăpere.

Surse medicale susţin că asistentele care erau responsabile cu supravegherea micuţilor participau la o masă dată în cinstea Sf. Marii, sărbătoare religioasă care avusese loc cu o zi înainte, respectiv în 15 august.

Potrivit primelor estimări ale specialiştilor, din momentul declanşării incendiului, până la intervenţia cadrelor în încăpere, a durat cel puţin 20 de minute, timp în care Secţia a fost lăsată nesupravegheată.

 

Primele imagini de la incendiu

În primele imagini, făcute publice de anchetatori în cazul privind incendiul de la maternitatea Giuleşti, apar părinţi ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care se aflau pe holul de la etajul doi, în faţa Secţiei Terapie Intensivă prematuri, unele dintre aceste persoane asistând pasiv la ceea ce se întâmplă.

La un moment dat, unii oameni sesizează că din camera respectivă iese fum şi intră în panică. Oameni, printre care şi câteva mame, devin neliniştiţi şi se îndreaptă în grabă spre secţia de unde ieşea fum.

Mai multe persoane au încercat să se apropie de salonul Secţiei de Terapie Intensivă, dar s-au întors în momentul în care au ajuns în faţa uşii. Încercările de a deschide uşa au continuat de câteva ori, dar fără rezultat, întrucât nu aveau cartele de acces.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti, de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

 

Încălcare a normelor de muncă

Procurorul şef al SUPC, Marius Iacob, a declarat ulterior că sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu de către mai multe persoane, nu neapărat doar de personalul medical, fiind vorba de o încălcare a normelor de muncă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Din cei 11 bebeluşi aflaţi în Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, cinci au decedat. Printre bebeluşii răniţi în incendiu sunt două perechi de gemeni, iar din cei cinci copii care au decedat, doi sunt băieţi şi trei sunt fete.

În cazul primilor decedaţi, specialiştii au comparat testele genetice pentru identificarea micuţilor, corpurile acestora putând fi luate de părinţi, după ce medicii legişti au încheiat necropsiile, au eliberat certificatele constatatoare, implicit pe cele de deces.

Mai multe cadre medicale au fost audiate de Poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, urmând ca şi alte persoane din conducerea Maternităţii Giuleşti, dar şi muncitori sau personal auxiliar să fie convocaţi de anchetatori pentru a dat detalii cât să lămurească locul şi responsabilitatea fiecăruia.

Un scurt-circuit, produs în Secţia de Terapie Intensivă prematuri, a provocat, în seara de 16 august, tragedia de la Maternitatea Giuleşti.

Potrivit procurorului şef Marius Iacob, din punctul de vedere al Ministerului Public, acest caz este unic, având în vedere vârsta victimelor.

Un alt caz în care a fost rănit grav un bebeluş, după ce asistenta medicală l-a uitat în incubator, a fost soluţionat recent de către SUPC, după trei luni de la declanşarea anchetei. A fost trimisă în judecată asistenta medicală, dar şi Spitalul Sf. Ioan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadre medicale ce aveau cartele de acces în secţia bebeluşilor de la Giuleşti, sărbătoreau Sf. Maria.
 Vizualizări articol: 1028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cadre medicale ce aveau cartele de acces în secţia bebeluşilor de la Giuleşti, sărbătoreau Sf. Maria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei