Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 feb 2011 - Anul XVI, nr. 34 (4632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie foto - grafică

„Jupânu’ pune punctul pe (e)i”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revista „Jupânu’”, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina şi Uniunea Artiştilor Fotografi din Bucovina, au organizat miercuri, la Iulius Mall Suceava, vernisajul expoziţiei foto-grafice cu genericul „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”.

 

50 de fotografii şi 50 de lucrări de grafică satirică

Expoziţia, care etalează 50 de fotografii executate de fotojurnalistul Oana Şlemco şi 50 de lucrări de grafică satirică semnate de caricaturistul Mihai Pînzaru PIM, este cea de-a treia manifestare de acest gen în care cei doi autori sunt parteneri în realizarea unei construcţii artistice bine articulate, în care instantaneul foto şi imaginea grafică se completează reciproc într-un discurs vizual cu nuanţă satirică.

Personajele vizate cu precădere sunt din lumea politică şi atât fotografiile, cât şi lucrările de grafică au fost publicate în paginile revistei „Jupânu’”.

Mai puţin comentariile, care îi aparţin lui Sorin Avram, redactorul-şef al „săptămânalului de largă inspiraţie judeţeană”, care, aşa cum a spus el la vernisaj, au fost concepute special pentru acest eveniment.

 

Politicieni în ipostaze lipsite de rigiditatea oficială, portrete caricaturizate şi aspecte cotidiene

Aşadar, prin Oana Şlemco, fotoreporter la cotidianul „Crai Nou”, şi caricaturistul Mihai Pînzaru PIM, „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”, de la preşedintele Traian Băsescu, la membrii Guvernului, de la parlamentari şi europarlamentari, la şefi de partide (la putere sau din opoziţie), de la reprezentanţi ai administraţiei judeţene, la cei ai administraţiei locale.

Dacă instantaneele foto îi surprind pe aceştia în diverse ipostaze lipsite de rigiditatea oficială, secvenţele grafice, dincolo de o serie de portrete privite prin lentila caricaturii, ilustrează o serie de aspecte cotidiene: tranziţia, inflaţia, şomajul, migraţia, bilingvismul...

 

O expoziţie „mult mai valoroasă, mai aşezată şi mai împlinită” decât ediţiile anterioare

Dacă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, care a transmis expozanţilor şi participanţilor la vernisaj salutul preşedintelui Gheorghe Flutur (care avea pe simeze cea mai amplă reprezentare) a apreciat  expoziţia ca fiind „mult mai valoroasă, mai aşezată şi mai împlinită” decât ediţiile anterioare, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a venit cu o provocare. Provocarea o viza în mod expres pe Oana Şlemco, care tocmai spunea, cu puţin timp înainte de vernisaj, că această serie de expoziţii organizate sub egida revistei „Jupânu” este singura la care participă, nelăsându-se până acum antrenată în alte acţiuni de gen.

 

Concurs internaţional de artă fotografică cu tema „Scene de stradă”

Primarul Ion Lungu a scos dintr-un plic (menţionând că este vorba de primul proiect care prinde viaţă în înfrăţirea dintre Suceava cu oraşul francez Laval), invitaţia de participare la un concurs internaţional de artă fotografică în care cele două oraşe partenere vor concura alături de localităţi din Bulgaria, Grecia, Spania sau Burkina Faso.

Concursul, aşa cum a subliniat Ion Lungu, are ca temă „Scene de stradă”, iar termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este data de 1 mai a.c.

Adresându-i direct provocarea, edilul urbei a spus că aceasta este o oportunitate pentru Oana Şlemco „de a se face remarcată la nivel internaţional”.

 

Talentul nu poate fi amanetat şi nici supus vreunei moţiuni de cenzură

A urmat vizionarea expoziţiei la care au participat politicieni, reprezentanţi ai administraţiei, ai unor instituţii culturale, universitari, fotografi din cadrul UAFB, graficieni satirici, jurnalişti.

O expoziţie cu fotografii şi lucrări de grafică satirică prin care autorii fac dovada că în...lumea jupânilor talentul nu poate fi amanetat şi nici supus vreunei moţiuni de cenzură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”.
 Vizualizări articol: 688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Jupânu’ pune punctul pe (e)i”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei