Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 sep 2012 - Anul XVII, nr. 218 (5123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

României îi vor fi aplicate corecţii financiare definitive pe cinci programe operaţionale

Ministerul Afacerilor Europene confirmă, printr-un comunicat difuzat luni, că României îi vor fi aplicate de către Comisia Europeană corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale.

Potrivit comunicatului MAEur transmis MEDIAFAX, urmează ca "în curând" să înceapă procesul de conciliere între Comisia Europeană (CE) şi partea română cu privire la corecţiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011 în cadrul celor patru programe pentru care s-au întrerupt plăţile la începutul lunii iulie de către Comisia Europeană - Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

De asemenea, pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), s-a propus de către CE o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional, evidenţiază comunicatul menţionat.

Comisia Europeană va reduce, prin corecţii financiare, din fondurile puse la dispoziţia României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport şi competitivitate, din cauza unor neregularităţi identificate în zona achiziţiilor publice, au declarat pe 12 septembrie agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"În urma analizei, Comisia Europeană a găsit o serie de neregularităţi de sistem legate de zona achiziţiilor publice şi va aplica anumite corecţii financiare. Aceste corecţii, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea română pentru fiecare program în parte", au afirmat sursele citate de MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului MAEur transmis luni, corecţiile ar urma să fie impuse "din cauza problemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice" în perioada menţionată, 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011.

MAEur aminteşte că în decembrie 2011 Comisia Europeană a fost de acord să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011, iar reluarea s-a făcut cu condiţia aplicării unor corecţii financiare preventive, precum şi a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătăţire a sistemului de gestionare a fondurilor. De asemenea, s-a stabilit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze misiuni de un audit pentru a constata dacă deficienţele au fost remediate.

 

Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor"

"Aceste misiuni s-au desfăşurat în cursul lunii iulie 2012. În funcţie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor", se evidenţiază în comunicatul MAEur.

Pe de altă parte, legat de POSDRU, Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza căruia consideră că sistemul de management şi control a funcţionat necorespunzător. "Din acest motiv, s-a declanşat procedura de pre-suspendare a programului şi s-a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional. Executivul întreprinde la ora actuală acţiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncţionalităţile şi a asigura funcţionarea optimă a sistemului", precizează comunicatul MAEur.

Totodată, Ministerul Afacerilor Europene menţionează că "Guvernul României are ca prioritate creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune şi, în acest scop, a luat măsuri vizând perfecţionarea cadrului legislativ, creşterea capacităţii administrative şi îmbunătăţirea procesului de achiziţii publice (inclusiv prin identificarea şi combaterea cazurilor de conflicte de interese şi incompatibilităţi)".

"Aceste demersuri susţinute au ca scop inclusiv evitarea suspendării procesului de rambursare a plăţlor de la Comisia Europeană sau, dacă este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei suspendărilor", se precizează în comunicatul MAEur.

Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbţie pentru cele şapte programe operaţionale era la nivelul de 9,69%, însemnând fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispoziţie României în exerciţiul bugetar european 2007-2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului României îi vor fi aplicate corecţii financiare definitive pe cinci programe operaţionale.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
României îi vor fi aplicate corecţii financiare definitive pe cinci programe operaţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei