Monitorul de Suceava

Ziua Națională a României a fost sărbătorită şi în municipiul Fălticeni

Stelian BORHAN

Ziua Naţională a României a fost marcată la Fălticeni prin depuneri de coroane de flori. La ceremonialul organizat la Altarul Eroilor din vecinătatea Primăriei, garda de onoare a fost asigurată de cadrele Şcolii de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni şi de pompieri din cadrul Detaşamentului Fălticeni.

Alături de conducerea administraţiei publice locale, la acest eveniment au fost prezenţi directorii instituţiilor locale, ofiţeri din comanda unităţilor militare care au depus coroane, aleşi şi lideri politici locali, ofiţeri şi subofiţeri pensionari, dar şi numeroşi localnici.

După intonarea imnului României, preoţii Adrian Brădăţanu, Teodor Brădăţanu şi preotul militar Cătălin Simion au oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor, după care au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Municipiului Fălticeni, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, Detaşamentul Fălticeni a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Poliţiei Municipiului Fălticeni, PSD, PNL, ALDE, USR şi din partea unităţilor de învăţământ.

Anul acesta, festivitatea s-a încheiat cu defilarea, în aplauzele celor prezenţi, a cadrelor Detaşamentului de Pompieri Fălticeni.  Activitatea a fost organizată de Primăria Municipiului Fălticeni în parteneriat cu Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Detaşamentul de Pompieri Fălticeni.

„Altarul Eroilor” este un grup statuar dedicat eroilor militari din acest oraş, remarcaţi, fiecare, în câte unul din cele trei războaie cruciale pentru istoria naţională: Războiul de Independenţă (1877) – maior Nicolae Ioan, cel al Întregirii neamului (1918) – col. Gavril Danielescu, şi cel al Recuceririi teritoriului (1944) – căpitan comandor Constantin Costăchescu, comandantul submarinului „Delfinul”. Lucrarea face parte din proiectul ansamblului monumental al elitelor realizat în anul 2018 de arhitectul Crişan Victor Popescu (trecut la cele veşnice în urmă cu un an), artistul plastic Gabrel Baban şi reprezentanţii Asociaţiei „Strada Mare Fălticeni”.

 Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 02 Decembrie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.