Monitorul de Suceava Prăpăd

Trei case distruse de un incendiu observat târziu, favorizat de apropierea dintre construcții

Florin PAIU

Unul dintre cele mai mari incendii din acest an a izbucnit joi seară, în comuna Valea Moldovei. Flăcările s-au extins de la un acoperiș la altul, iar când pompierii au ajuns la fața locului au găsit un incendiu care cuprinsese deja trei gospodării. Extinderea incendiului a fost favorizată de faptul că a fost observat târziu, dar și de dispunerea construcțiilor, foarte apropiate una de alta și în mare majoritate din lemn. 

Pompierii au mobilizat la fața locului nu mai puțin de 11 autospeciale cu apă, atât de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, cât și de la echipajele de voluntari.

 

Relatarea clipelor de coșmar

Oamenii care locuiesc în zona în care a izbucnit focul au relatat clipele de coșmar de joi seară.

”Am văzut flacăra sus, m-a trezit soția că arde la vecini, deja focul era foarte extins, era flacăra sus”,

”A pornit de la o centrală, a făcut o fetiță foc în centrală, era singură acasă”,

”Au fost flăcări mari, era de groază, am zis că ard toate casele de pe strada asta”.

”Am sunat la 112, până au venit mașinile de pompieri focul s-a extins. Copilașul de 4 ani din casă de la noi a strigat că arde un foc, locuințele sunt foarte apropiate”, sunt câteva dintre relatările localnicilor.

Printre cei care au intervenit la fața locului a fost și părintele Puiu Gabriel Florea, cu echipajul său de voluntari de la Cornu Luncii.

”Am cărat apă multă, a fost prăpăd mare, trei gospodării, vă dați seama, e dureros. Dar omul la necaz se unește și vor ieși lucruri frumoase”, a spus părintele.

 

Focul a pornit de la coșul de fum deteriorat al camerei centralei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a venit cu detalii referitoare la intervenția din noaptea de joi spre vineri de la incendiul de proporții de la Valea Moldovei, care a distrus trei case și multe anexe.

Pompierii militari de la subunitățile din  Gura Humorului, Suceava, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Cornu Luncii, Capu Câmpului, Baia și Valea Moldovei, au intervenit la fața locului cu 11 autospeciale și o ambulanță SMURD la fața locului.

La sosirea echipajelor, la gospodăria de unde a izbucnit incendiul ardeau acoperișul casei de locuit și al centralei termice, precum și o parte din anexele gospodărești, toate construcții corp comun, majoritare din lemn.

”Flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului sau a scânteilor provenite din coșul de fum deteriorat, care au aprins acoperișul centralei termice și celelalte construcții din gospodărie. În același timp, flăcările s-au extins și la construcțiile din două gospodării învecinate, care aveau un singur proprietar. Extinderea incendiului a fost cauzată de observarea și anunțarea târzie a evenimentului, dar și de dispunerea construcțiilor, foarte apropiate una de cealaltă, multe dintre acestea fiind corpuri comune, construite din lemn”, se arată într-un comunicat al pompierilor militari suceveni.

Pe parcursul intervenției, o minoră în vârstă de 17 ani a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale, fără a fi necesară transportarea la spital.

 

Pagube foarte mari

La prima gospodărie, au ars acoperișul casei de locuit și al centralei termice pe o suprafață de aproximativ 100 mp, adăpostul de animale și alte magazii pe 120 mp, toate construcții corp comun. Au fost salvate restul casei de locuit și alte construcții anexe cu o suprafață de aproximativ 70 mp, cu bunurile aferente.

La al doilea proprietar, care deținea gospodăriile învecinate, au fost afectate două dintre cele patru case de locuit (acoperișul unei case pe aproximativ 100 mp și acoperișul de la a doua casă afectată, pe 140 mp). Au mai ars anexe gospodărești, construcții corp comun, Aici, au fost salvate celelalte două case de locuit, circa 5 metri cubi lemn de foc, două tone de cereale și o bovină.

Intervenția a fost prelungită din cauza acțiunilor de îndepărtare a elementelor de construcție afectate de foc, sub care se mai aflau focare ascunse. În sprijinul pompierilor au intervenit cetățeni din localitate, care cu ajutorul unor utilaje au înlesnit aceste operațiuni. Operațiunea a fost încheiată la ora 4.00 dimineața.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 21 Noiembrie 2020.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.