Monitorul de Suceava

Tradiții autentice, dansuri populare și costume din trei județe ale țării, la Festivalul „Hai la hora mare”, ediția a VIII-a, la Gălănești

Daniela MICUŢARIU

Căminul Cultural din Gălănești a găzduit recent cea de a VIII-a ediție a Festivalului Județean de Folclor „Hai la hora mare”, festival care a reunit tradiții autentice, dansuri populare și costume din trei județe ale țării. Activitatea a fost coordonată de profesorii Corfus Marius Ionel, Corfus Maria de la Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălănești și de profesor Iacoviță Oltea Victoria, directorul unității de învățământ.

Festivalul s-a dovedit a fi o puternică demonstrație de forță folclorică transpusă într-un maraton artistic de excepție la care au participat peste 470 de copii, îndrumați de 73 de coordonatori din 49 de școli din județele Suceava, Iași și Neamț, confirmând, astfel, numele festivalului „Hai la hora mare”.

Juriul, alcătuit din Păduraru Emilian, profesor la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași, manager al Ansamblului „Hora Moldovei” din Iași,  președinte al juriului, Galan Andreea, profesor de educație fizică, antrenor gimnastică, arbitru național și internațional de dans, Huțuleac Viviana-Maria, doctor în științele comunicării, coregraf și coordonatorii festivalului: Corfus Marius Ionel, profesor învățământ primar, Corfus Maria, profesor în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Samson Bodnărescu” Gălănești și profesor Iacoviță Oltea Victoria, director al Școlii Gimnaziale ,,Samson Bodnărescu” Gălănești, a evaluat calitatea, originalitatea și autenticitatea momentelor artistice prezentate și a premiat participanții cu diplome, trofee și medalii oferite de sponsorii oficiali ai festivalului: Primăria Comunei Gălănești, reprezentată de primarul Liviu Mironescu și de viceprimarul Iacoviță Iosif Gheorghe, Căminul Cultural Gălănești, reprezentat de directoarea Mironescu Margaretași Fabrica de cafea Aldo Caffe, reprezentată de Șorodoc Vasile.

„A VIII-a ediție a Festivalului de folclor<Hai la hora mare> a adus pe scenă tradiții autentice, dansuri populare și costume din trei județe ale țării. Ansambluri folclorice, soliști vocali și instrumentiști au celebrat spiritul și identitatea culturală românească într-o atmosferă plină de culoare și emoție, promovând valorile autentice ale culturii tradiționale. Evenimentul a oferit un cadru de exprimare artistică pentru păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural folcloric românesc”, a declarat profesorul Marius Corfus.

Viviana-Maria Huțuleac, specialist în PR și comunicare, a precizat că festivalul a fost aprobat în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Județene (CPEEJ) al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, domeniul cultural artistic, folclor, tradiții și obiceiuri.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 21 Mai 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.