Tiberiu COSOVAN
Secţia Suceava a Societăţii Numismatice Române a marcat sâmbătă un dublu eveniment.
Târgul colecţionarilor, manifestare care se desfăşoară în prima zi de sâmbătă a fiecărei luni, târg care, în lipsa unui sediu corespunzător, are loc, prin bunăvoinţa artiştilor plastici suceveni, în Galeria de Artă „Ion Irimescu”, a fost urmat de aşa numitul „Revelion al numismaţilor”, organizat la Restaurantul „Gloria”.
Piese de colecţie şi obiecte diverse
Târgul a reunit şi de această dată colecţionari atât din Suceava, cât şi din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău sau Brăila, care şi-au expus încă de dimineaţă obiectele în perimetrul galeriei.
Pe pervazul vitrinelor, sau pe cele câteva mese improvizate din scaune, panouri şi cutii de carton, puteau fi văzute piese de colecţie şi obiecte de cea mai mare diversitate.
Fie că era vorba de piese de numismatică şi medalistică, timbre, seturi de vederi, albume şi cărţi poştale ilustrate, plicuri circulate sau diferite documente timbrate şi ştampilate, cărţi şi periodice vechi, obiecte de podoabă şi diverse bijuterii, ceasuri mecanice (de la cele de buzunar sau de mână, la piese masive de birou sau de perete, cu barometru şi termometru), alămuri şi argintărie, obiecte decorative şi utilitare (de la sfeşnice şi statuete, la balanţe de farmacie sau aparate pentru curăţat bijuterii), aparatură optică, icoane şi baionete.
„Monedele lumii” şi „Dinastia Muşatinilor”
Preşedintele secţiei sucevene, dr. Ioan Costea, a semnalat participanţilor cu acest prilej expoziţia care va avea loc miercuri, în Sala „Orest Tafrali” de la Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi (Palatul Culturii), intitulată „,Monedele lumii”, manifestare la care, sub egida Băncii Naţionale a Românei, a Societăţii Numismatice Române şi a Fundaţiei C.M. Imago, va expune prof. Dumitru Vorodin.
Printre cei prezenţi la Târgul colecţionarilor l-am întâlnit şi pe ing. Nicolai Oprea, autorul recentului album „Bucovina - Cronică ilustrată”, cel care va prezenta vineri, la Primăria municipiului Suceava, în prima zi a manifestărilor dedicate aniversării celor 620 de ani de atestare documentară a Cetăţii de Scaun, expoziţia „Dinastia Muşatinilor”.
Expoziţia va etala pe 5 panouri mărci poştale româneşti, plicuri cu timbru fix, cărţi poştale ilustrate care vizează istoria Moldovei sub dinastia Muşatinilor, temă susţinută pentru diversitate şi cu alte exponate ca bancnote sau cartele telefonice cu imagini de ctitorii.
Aşa cum spuneam, după târg, colecţionarii au sărbătorit împreună la restaurantul „Gloria” „Revelionul numismaţilor”, de fapt o agapă colegială, preponderent masculină, o petrecere a celor pe care i-a adunat la un loc pasiunea de a colecţiona.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 04 Februarie 2008.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.