Monitorul de Suceava Handbal feminin

Suceveanca Anca Polocoşer a fost una dintre remarcatele echipei României după victoria cu Senegalul, de la Mondialul din Japonia

Gabriel TODERAŞCU

După duşul rece cu Spania, din debutul Campionatului Mondial de handbal din Japonia, România a reuşit ieri să câştige meciul al doilea al turneului, disputat împotriva reprezentativei Senegalului. „Tricolorele” s-au impus la final cu scorul de 29-24. Un aport important la această victorie l-a avut   suceveanca Anca Polocoşer, care a fost folosită pe postul de inter dreapta, ea fiind utilizată atât pe faza de apărare cât şi pe cea de atac, izbutind să înscrie şi trei goluri.

Cea mai bună jucătoare de pe teren a fost desemnată Cristina Neagu, autoare a 13 goluri.

România va mai juca în faza grupelor contra Kazahstanului (3 decembrie, 12.00), Muntenegrului (4 decembrie, 8.00) şi Ungariei (6 decembrie, 8.00). Toate meciurile vor fi transmise în direct la Digi Sport. Primele trei clasate în fiecare din cele patru grupe vor obţine calificarea în faza grupelor principale, de unde echipele de pe primele două poziţii vor juca apoi în semifinale. Partidele din grupele principale încep pe 8 decembrie, urmate de semifinale, pe 13 decembrie, şi finalele pentru medalii, pe 15 decembrie.

În vârstă de 22 de ani, Anca Georgiana Polocoşer evoluează în prezent la CS Minaur Baia Mare, iar la nivel de senioare a jucat pentru CSM Cetate Deva, Dinamo Bucureşti şi CSM Roman.

Anca a început handbalul la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Gheorghiu şi a evoluat la echipa Clubului Sportiv Şcolar Suceava. La 12 ani, handbalista suceveană a plecat la CSŞ 2 Baia Mare, un an mai târziu fiind convocată pentru prima dată la naţionala de junioare a României.

O prezenţă obişnuită a loturilor naţionale, Anca Polocoşer a făcut parte din naţionala de tineret (Under 20) a României, cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din Rusia în 2016, o generaţie din care au făcut parte, printre altele, Yulia Dumanska, Cristina Laslo, Andreea Taivan şi Lorena Ostase. În urma acestei performanţe Anca a fost desemnată la finele anului 2016 cea mai bună sportivă din judeţul Maramureş în clasamentul realizat de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret. La junioare, Anca a ratat un Campionat Mondial din cauza unei accidentări la genunchi. Se întâmpla în 2014, an în care România a câştigat medalia de aur.

Anca Polocoşer a mai participat şi la turneul final al Campionatului European din Franţa din 2018, acela fiind debutul la o competiţie majoră la nivel de senioare.

 

Tot sucevean este şi antrenorul secund al „tricolorelor”, Costică Buceschi.

Anca Polocoşer nu este însă singura reprezentantă a Sucevei la echipa națională de senioare a României. Tot sucevean este şi antrenorul secund Costică Buceschi (49 de ani). Acesta a efectuat junioratul la CSS Suceava, iar ca şi senior a fost legitimat la formațiile HC Minaur Baia Mare, Phoenix Baia Mare, Ózdi Kézilabda Club, Tiszaföldvár Kézilabda Klub, Ceglédi Kézilabda Klub, Steaua Bucureşti şi CSM Bistrița. Cea mai mare parte a carierei de antrenor şi-a petrecut-o la Baia Mare, însă a mai activat şi la CSM Bucureşti, Dunărea Brăila sau Corona Braşov. Ca şi tehnician, are în palmares un titlu de campion al României, cu HC Minaur Baia Mare, în 2014, două Cupe ale României, în 2013 şi 2014, dar şi o medalie de bronz, din postura de antrenor secund, cu echipa națională de senioare a României la Mondialele din 2015, din Danemarca.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 02 Decembrie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.