Monitorul de Suceava Șosele însângerate

Suceava a revenit pe primul loc la numărul de morţi în accidente în România. Nouă decese doar de la începutul lui septembrie

Florin PAIU

Luna septembrie a început ca un coşmar pe şoselele din judeţul nostru şi a continuat în aceeaşi notă. După şapte morţi înregistraţi în primele două zile din septembrie, în municipiul Suceava, luni, 10 septembrie, s-au mai înregistrat două accidente mortale cu victime pietoni, unul la Plopeni-Salcea şi unul la Drăguşeni. Este vorba de vârstnici loviţi de maşini, tragediile fiind detaliate într-un alt material din cotidianul nostru. S-a ajuns la nouă morţi în accidente rutiere în doar zece zile, cifre care au readus Suceava pe nedoritul loc întâi la număr de oameni care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în 2018. În judeţul Suceava s-au înregistrat în 2018, până acum, 57 de decese în accidente rutiere, mai multe decât în judeţul Timiş, aflat şi el în frunte. Ce atrage atenţia este şi că nu suntem pe primul loc şi la număr de accidente grave. Marea problemă în Suceava este legată de consecinţele accidentelor grave. Pe şoselele noastre se moare cel mai mult, iar aceasta este marea problemă.

Pe lângă accidentele extrem de grave, soldate cu doi sau trei morţi ori chiar cu câte patru sau şase decedaţi, cum a fost în 2017, judeţul Suceava mai are o particularitate care ne-a adus în fruntea acestui nedorit top.

 

O treime dintre numărul persoanelor care au murit în accidente rutiere erau pietoni

Sunt multe accidente mortale cu mopedişti, motociclişti şi mai ales pietoni. La acest din urmă capitol sunt foarte multe victime.

O analiză la zi a poliţiştilor suceveni arată că în urma neacordării de prioritate pietonilor din partea şoferilor (accidente la trecerea de pietoni) s-au înregistrat de la începutul anului 48 de accidente, soldate cu cinci morţi şi 11 răniţi grav şi 36 de răniţi uşor. În ceea ce priveşte indisciplina pietonilor (adică traversări neregulamentare ori deplasări neregulamentare pe carosabil) s-au înregistrat de la începutul anului alte 122 de accidente grave, soldate cu 13 morţi şi 27 de răniţi grav. Un calcul simplu arată că în acest an au murit în accidente 18 pietoni, adică o treime din total.

 

Suplimentarea numărului de radare nu a adus încă rezultate vizibile

Poliţiştii rutieri spun că avem atât de multe tragedii pentru că avem cea mai întinsă reţea de drumuri naţionale, iar gradul de inconştienţă al participanţilor la trafic este foarte ridicat. Faptul că sunt prinşi zilnic şoferi băuţi sau fără permise de conducere confirmă aceste afirmaţii. Din păcate, inconştienţa este întâlnită din plin şi la pietoni ori la cei care se deplasează pe două roţi.

Poliţiştii se bazează pe nu mai puţin de 19 radare, din care cinci tip pistol, aproape dublu faţă de vara lui 2017, când s-a acţionat cu doar zece autospeciale cu radare. Deocamdată, această suplimentare pe linia mijloacelor de combatere a vitezei nu se vede încă în statisticile privind numărul de accidentele grave. 

Atât în 2016 cât şi în 2017, Suceava s-a aflat tot în fruntea judeţelor cu cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere. În 2016 pe şoselele din judeţ au murit 105 oameni, iar în anul următor 104. Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 12 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.