Monitorul de Suceava

Selecția de 101 de filme de la Astra Film Festival Sibiu

 

Astra Film Festival Sibiu anunță selecția oficială pentru ediția 2018 iar organizatorii promit "o explorare a realității în 101 filme documentare de top", arată un comunicat remis MEDIAFAX.

În programul dat publicității se numără 101 titluri, din care 56 de filme vor participa în cele 5 secțiuni competiționale. Competiția de film de non-ficțiune va include o secțiune dedicată filmului "Internațional" (cu 9 filme selecționate), una va fi dedicată producțiilor "Europa Centrală și de Est" (10 filme), o selecție privește exclusiv "România" (10 filme), un grupaj concurează la "Scurtmetraj" (12 filme), iar cea de-a cincea secțiune grupează producții care au fost realizate de cineaști cu calitatea "Student" (15 filme). Acestor producții li se adaugă cele 45 de filme prezentate în afara competiției - în cadrul programelor tematice ale Festivalului, în format experiențial (realitate virtuală și proiecții 360 de grade), precum și în cadrul Astra Film Junior, un festival-în-festival dedicat formării generației următoare de cinefili și realizatori de film documentar, aflat la a 10-a ediție, arată organizatorii.

Nu mai puțin de 11 documentare vor avea premiera mondială la Festival și 40 vor rula pentru prima dată în România. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.

"În ediția 2018, Astra Film Festival aniversează 25 de ani de explorare și experimentare a condiției umane prin cinematografia realității. Teme actuale complexe și portrete amănunțite ale diversității sociale și culturale contemporane vor fi aduse în atenția publicului din Sibiu prin filmele de non-ficțiune selecționate, de o calitate cinematografică ce transcende atributele filmului documentar per se.

Timp de 7 zile, în 9 spații special amenajate în centrul istoric al orașului, publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 101 filme produse recent în România și în lume. Selecția a fost făcută dintr-un număr record de peste 3.000 de filme care au fost înscrise în acest an și include 10 producții românești", se arată în comunicat.

Programul ediției din 2018 include, de asemenea, conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniștilor din industrie, concerte și Q&A cu realizatorii prezenți la Sibiu.

"Selecția de filme a ediției 2018 este relevantă pentru lumea în care trăim, unde tot mai multe întâmplări zilnice din sfera politică și socială afectează însăși esența condiției noastre umane și tot mai puține reușesc să ne redea credința în umanitate. Într-o perioadă în care viața chiar bate filmul, producțiile selecționate aduc noutate genului atât prin varietatea și complexitatea subiectelor, cât și prin creativitatea abordării stilistice. Astra Film Festival aniversează astfel 25 de ani de experimentare și explorare cinematografică a realității, într-un spațiu creat anume pentru cunoașterea și înțelegerea micro și macro cosmosului uman", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Lista completă a titlurilor selectate este disponibilă pe site-ul evenimentului astrafilm.ro.

Festivalul Internațional Astra Film are loc pentru a 25-a oară la Sibiu, între 15 și 21 octombrie.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 01 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.