Monitorul de Suceava 22 mai, la ora 19.00

Primul album al Grupului Tradițional Dor va fi lansat joi, la Suceava

Daniela MICUŢARIU

Primul album al Grupului Tradițional Dor, din Moara, ,,Îmblî doru' pi carari”, va fi lansat, joi, 22 mai 2025, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Grupul marchează astfel 20 de ani de activitate.

În premieră, Corala Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava va interpreta două piese folclorice din repertoriul Grupului Tradițional Dor.

Albumul ,,Îmblî doru' pi carari”cuprinde 18 piese, grupate astfel: „șapte melodii cu taraful (instrumentale), cinci cântece și șase giocuri”.

„Materialul muzical ne duce în spațiul sonor al satului din vechime, când satul era sat. Scripcuța, trișcuța și cobzuța ne poartă din poartă în poartă, pe la ogrăzi cu iarbă și case cu prispă și bătrâni înțelepți. Așadar, ședeți la gura sobei și ascultați ... cu dor... Grupul DOR”, a precizat prof. Constantin Irimia, coordonatorul grupului din Moara.

Majoritatea melodiilor de pe album, spun artiștii, sunt din perioada secolelor XIX - XX, și chiar din secolul al XVII-a („Giocu lu Cucoșăl”).

„Muzica este așa cum am apucat-o eu de la bătrâni, după cum am simțit-o cu sufletul și cu inima. Textele cântecelor sunt de inspirație tradițională, gândite și trecute prin condeiul meu”, explică prof. Constantin Irimia.

„Îmbî doru pi carari”, cântecul care dă titlul albumului, este povestea dorului. „Dorul reprezintă flăcăul care bate satul-n lung și lat după drăguța lui, rătăcind pe cărări troienite. De multe ori fata încuie poarta, pune lacătul pe poartă de frica dorului care ar putea intra în casă <fără nici o nădejde să mai iasă>”, a adăugat prof. Constantin Irimia.

 

· Folclor de calitate!

 

Concertul Grupului Tradițional Dor va cuprinde piese de taraf tradițional (viori, fluiere, cobze, contrabas), grup vocal cu cântece și giocuri populare, toate într-un concept unic de show. Protagoniștii acestui spectacol de muzică și joc tradițional din vatra satului bucovinean sunt membrii grupului coordonat de profesorul-învăţător Constantin Irimia. Toți componenții cântă vocal, cântă și la unul/două instrumente și participă la ,,gioc”.

Pe scena suceveană vor evolua și invitații speciali Angelica Flutur, Călin Brăteanu, Grigore Gherman, care vor fi acompaniați în spectacol de instrumentiștii „Dor-ului”, precum și mulți alți invitați surpriză.

În concert, vor fi prezenți și „ghioceii” grupului, precum și Vasile Ungureanu (tezaur uman viu, coordonatorul Grupului Folcloric Obcina Stânișoarei din Mălini), Liviu Țăran, Valentin Marocico și Grupul Gospodarii din Moara.

Organizatorii concertului spun că prof. Constantin Irimia este singurul șef de grup folcloric autodidact din România care îi învaţă pe copii și tineri atât cântec și joc popular, cât și instrumente tradiționale (fluier, tilincă, contrabas, vioară, cobză, hang).

Grupul Tradițional Dor a fost înființat cu scopul de a păstra cântecul și jocul din filonul străvechi, graiul, straiele, instrumentele și jocurile tradiționale, precum și rânduiala satului de odinioară, din vatra etnofolclorică Bosanci – Moara, cu extensie în Bucovina.

Biletele se pot achiziționa online (iabilet.ro) și de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. Contact Grupul Tradițional Dor: 0774 433 576; e-mail: grupuldor@gmail.com.

Spectacolul va fi înregistrat pe un DVD care va fi lansat în cursul verii 2025. Spectatorii din categoria I de bilete îl vor primi gratuit după concert.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 20 Mai 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.