Monitorul de Suceava Măsuri

Prefectul Moldovan l-a concediat pe șeful Corpului său de control, Gheorghe Cotin

Dana HUMOREANU

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, l-a concediat pe șeful Corpului de control, Gheorghe Cotin, după ce acesta a fost angajat din data de 18 februarie a.c., la Primăria Șcheia, în funcția de administrator public. Alexandru Moldovan a declarat că l-a rechemat pe Cotin din concediul de odihnă, în care se afla din data de 18 februarie, și i-a solicitat „să-și încheie lucrările și să predea logistica”.  De asemenea, a semnat ordinul de constatare a încetării raporturilor de muncă dintre Gheorghe Cotin și Instituția Prefectului începând cu data la care a fost emisă dispoziția primarului din Șcheia, Vasile Andriciuc, de angajare a lui Cotin ca administrator public la Șcheia, respectiv 18 februarie a.c..

„Voi informa despre această situație atât Ministerul Afacerilor Interne, cât și Agenția Națională de Integritate pentru verificări”, a subliniat prefectul Alexandru Moldovan.

Având în vedere că Gheorghe Cotin era singurul angajat la Corpul de control al prefectului de Suceava, prin concedierea lui instituția nu mai are funcțional acest serviciu. Moldovan a declarat că deocamdată funcția rămâne vacantă și că va decide viitorul prefect, care va fi nominalizat de USR și numit de Guvern luna viitoare, cine o va ocupa. Postul poate fi ocupat fie prin concurs, fie prin transfer de la o altă instituție publică.

Prefectul Moldovan a aflat din presă că singurul consilier superior de la Corpul său de control s-a angajat în paralel la o altă instituție publică.

Reamintim că Gheorghe Cotin va împlini 65 de ani în luna aprilie și de 17 ani este singurul angajat al Corpului de control al prefectului de Suceava, ceea ce a făcut ca titulatura uzuală să fie aceea de „șef al Corpului de control”. Săptămâna trecută s-a angajat la Primăria Șcheia, cu un  salariu lunar brut de 9.386 de lei, fără să demisioneze mai întâi de la Prefectură sau măcar să anunțe că intenționează să o facă, în condițiile în care, ca șef al Corpului de control al prefectului, în atribuțiile sale intra verificarea activității primăriilor din județ. În demersul său, Gheorghe Cotin nu s-a împiedicat de probleme de legalitate, precum incompatibilitatea și conflictul de interese.

Întrebat care au fost motivele care l-au determinat să-l angajeze pe Gheorghe Cotin ca administrator public, primarul din Șcheia, Vasile Andriciuc, a declarat că „experiența pe linie administrativă”. „Vreau să mai ridic standardul la Șcheia. Domnul Cotin este destul de copt ca să mă ajute la primărie”, a declarat primarul Andriciuc.

O altă problemă cu legea pe care o are Gheorghe Cotin este din vara anului trecut, când a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în urma anchetei polițiștilor de la Biroul Rutier Suceava, pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului. În februarie 2020, fostul șef al Corpului de control al prefectului a fost depistat în trafic cu o alcoolemie de 1,64 la mie la prima proba biologică și de 1,54 la mie la a doua probă, ambele mult peste limita de 0,8 la mie, pentru care se întocmește dosar penal. În ziua în care a fost prins beat la volanul mașinii de serviciu, Gheorghe Cotin fusese într-o acţiune de control la Primăria Râşca, la ora la care a fost oprit, în jur de 16.00, fiind practic în timpul serviciului, pe drumul de întoarcere spre sediul Prefecturii.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Februarie 2021.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.