Monitorul de Suceava Decizie judecători

Pedepse importante pentru hoții care au spart case și sedii de firme din Suceava

Florin PAIU

Trei tineri care au spart locuințe particulare și sedii de societăți comerciale din municipiul Suceava în vara anului trecut au fost condamnați la prima instanță, de magistrații de la Judecătoria Suceava. Doar autorul minor a scăpat ușor, cu o măsură neprivativă de libertate, în timp ce cei doi inculpați majori au de executat pedepse de 4 ani și 6 luni de închisoare, respectiv 3 ani de detenție. Judecătorii au aplicat aceste pedepse în condițiile în care doi autori majori sunt deja recidiviști, de altfel fiind arestați preventiv de luni bune de zile.   

Este vorba de fapte de furt comise în perioada 28 iulie – 7 septembrie 2020. Hoții au spart locuințe, dar și sedii de firme, în special firme de transport persoane ori unități de alimentație publică.
Conform sentinței Judecătoriei Suceava, care poate fi atacată cu apel, cea mai mare pedeapsă o are de executat Avinaș-Nicolae Hagiu, în vârstă de 21 de ani. El a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea, în stare de recidivă postexecutorie, a șase infracțiuni de furt calificat. Hagiu este arestat preventiv în acest dosar de la mijlocul lunii septembrie a anului 2020, iar judecătorii au menținut arestul preventiv.  
Roman Suraj, în vârstă de 28 de ani, care a putut fi pus sub acuzare în doar două furturi, a primit 3 ani de închisoare, în condițiile în care este și el recidivist. Și acesta este arestat de la mijlocul lui septembrie 2020, iar măsura a fost menținută de Judecătoria Suceava.

Cu o pedeapsă blândă a scăpat doar minorul Floris-Robert M., măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 5 luni de zile, pentru participație la cinci fapte de furt calificat. În cazul acestuia, sunt se pare și probleme de ordin medical. Judecătorii au luat față de tânăr măsura obligării la tratament medical. Minorul, în vârstă de 17 ani la data comiterii faptelor, a fost arestat preventiv în acest dosar circa trei luni de zile, până în decembrie 2020, când a fost eliberat tot din motive medicale.  

Conform deciziei instanței de judecată, cei trei au de achitat și prejudicii de câteva mii de lei celor care s-au constituit părți civile în proces.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Februarie 2021.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.