Monitorul de Suceava Locuri insuficiente

O grădiniţă cu program prelungit va fi făcută în Centru, de Primăria Suceava, din fonduri proprii

Cosmin ROMEGA

Patru noi grădiniţe, dintre care una cu program prelungit, urmează să fie construite în municipiul Suceava, pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor tot mai numeroase din partea părinţilor, care se confruntă cu problema supraaglomerării în cele existente.

„Grădiniţele cu program prelungit sunt insuficiente, iar proiectele de realizare de noi grădiniţe, pe fonduri europene, în Burdujeni, Iţcani şi Centru, ne permit să facem doar cu program normal. De aceea am avut o discuţie cu conducerea Şcolii Gen. Nr. 1, astfel încât actuala Grădiniţă <Montessori> să o ducem în curtea şcolii. Sigur, va fi înghesuită, spaţiul existent este destul de redus, dar ar încăpea o clădire cu demisol, parter, etaj I şi II, pentru 160 de copii. Vrem să dăm o şansă copiilor din zona centrală să beneficieze de grădiniţă”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că investiţia urmează să fie făcută din fondurile proprii ale municipalităţii.

Deocamdată, în proiectul de buget local care urmează să fie dezbătut şi aprobat sunt prinse sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectare pentru grădiniţa cu program prelungit.

Valoarea estimată a investiţiei este de 800.000 de euro.

Pe de altă parte, edilul sucevean a semnalat faptul că aglomeraţia din grădiniţele municipiului este cauzată şi de numărul mare de solicitări venite din partea părinţilor din alte localităţi, limitrofe oraşului, în care s-au dezvoltat multe cartiere rezidenţiale, dar nu s-au făcut şi grădiniţe la care să meargă copiii celor care locuiesc acolo.

„De exemplu, Şcheia, unde au apărut foarte multe case, are buget cât al Sucevei, ar trebui să facă şi grădiniţe pentru cei care s-au mutat acolo. La fel e situaţia şi cu Ipoteşti, de unde copiii sunt aduşi tot la Suceava la grădiniţe, pentru că nu au în altă parte unde-i duce”, a remarcat edilul sucevean.

Realizarea de grădiniţe în localităţile din jurul Sucevei, care au cunoscut o dezvoltare explozivă pe partea de locuinţe individuale, din taxele şi impozitele plătite acolo, sau din fonduri europene, ar reprezenta o facilitate pentru locuitorii de acolo, dar ar degreva şi presiunea care se pune pe grădiniţele din municipiul reşedinţă de judeţ.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Martie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.