Monitorul de Suceava

Nicolăescu a semnat ordinul pentru lista alimentelor nerecomandate pentru elevi şi preşcolari

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat, vineri, ordinul prin care se stabileşte lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, care va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, informează Ministerul Sănătăţii Publice (MSP).

Lista a fost stabilită în conformitate cu articolul 9 din Legea 123 din 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile de la publicare.

Actul normativ prevede criteriile în funcţie de care se stabileşte ce categorii de alimente sunt nerecomandate copiilor, criterii universal recunoscute ca esenţiale pentru o nutriţie sănătoasă. Scopul actului este, în primul rând, educarea copilul, care trebuie să dezvolte un comportament alimentar sănatos.

Ordinul va fi modificat şi completat în funcţie de evoluţia legislaţiei şi a recomandărilor Uniunii Europene, de progresul ştiinţific şi tehnic în domeniu, precum şi de aplicarea unor politici consistente de prevenţie.

Documentul conţine exemple de alimente nerecomandate şi nu o listă exhaustivă a acestora.

Lista a fost realizată pornind de la premisa că, pe parcursul programului şcolar care durează patu - şase ore pe zi, copilul trebuie să ia o gustare, care să reprezinte maximum zece la sută din valoarea caloricǎ zilnicǎ, adică 300 de Kcal.

Actul normativ prevede că în incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista elaborată de MSP. Este vorba despre prǎjituri, bomboane, acadele, hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prǎjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sǎrate, snacks-uri, alune sǎrate, seminţe sǎrate şi alte produse similare, alimente vrac, sandvişuri neambalate.

Altfel spus, alimente cu conţinut de peste 300Kcal/unitatea de vânzare, alimente cu conţinut de zahăr de peste 15g/100g produs, cu conţinut de grăsimi de peste 20g/100g produs, din care grăsimi saturate peste 5g/100g produs şi acizi graşi trans peste 1g/100g produs şi cu conţinut de sare de peste 1,5 g/100g produs.

De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate, întrucât MSP vrea să promoveze consumul de apă.

Sunt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele si citricele) sau alimentele neetichetate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Secretarul de stat în MSP Mircea Mănuc declara, în august, că alimentele interzise în şcoli pot fi cumpărate, însă, de la chioşcurile aflate la cinci metri în afara şcolii, potrivit Legii pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, intrată în vigoare din 2 iulie.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 12 Septembrie 2008.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.