Monitorul de Suceava Emisiune numismatică

Monede din aur, argint, tombac cuprat şi alamă dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

Tiberiu COSOVAN

Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 27 august a.c., un set de trei monede (aur, argint şi tombac cuprat) şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Aversul monedelor redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky, inscripţia în arc de cerc „ROMÂNIA”, stema României, anul de emisiune 2018 şi valoarea nominală care este de 100 lei la moneda din aur, 10 lei/argint, 1 leu/tombac cuprat şi 0,50 lei/alamă.

Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripţia în arc de cerc „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România” şi anul evenimentului aniversat, 1878.

Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului şi casierului central ai BNR.

Tirajul este de 200 de seturi de trei monede (aur, argint şi tombac cuprat) şi 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare.

Preţurile de vânzare sunt 1.960 de lei (exclusiv TVA) pentru setul de trei monede şi 10 lei (exclusiv TVA) pentru moneda din alamă.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat şi monedele din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 03 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.