În perioada 12-16 mai 2025, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a fost gazda ultimei mobilități Erasmus+ ENVIEREA din acest an școlar, activitate la care au participat 16 elevi și patru cadre didactice din școlile partenere din Grecia și Spania.
În cadrul mobilității internaționale, participanții au fost implicați într-o serie de activități educative menite să dezvolte competențe ecologice, culturale, de conștientizare privind protejarea mediului și conservarea biodiversității și, nu în ultimul rând, de colaborare interdisciplinară,
În prima zi, după ce au făcut cunoștință cu mediul cazon, elevii și-au prezentat proiectele educaționale pe tema mobilității „Impactul schimbărilor climatice asupra florei și faunei, la nivel mondial”, au primit sarcinile de lucru și au dat startul celei de-a treia mobilități EnviEra.
A avut loc un atelier de informare asupra faunei din zona Bucovinei – susținut de un reprezentant al Asociației Wild Bucovina.
Activitățile educative au continuat în laboratorul smart, unde elevii au participat la sesiuni interactive privind protejarea mediului și speciilor pe cale de dispariție. Au fost utilizate mijloace moderne de învățare (realitate augmentată, prezentări interactive) pentru a înțelege impactul poluării și importanța acțiunilor de conservare. Ziua s-a încheiat cu vizita de documentare în Parcul Național Călimani.
Oaspeții au făcut o vizită la Brigada de Pompieri, unde elevii au avut ocazia să observe direct modul în care sunt gestionate situațiile de urgență, învățând despre prevenția incendiilor și intervenția rapidă în cazuri critice. A urmat o incursiune în tradiția meșteșugului local prin vizitarea Muzeului de Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, o instituție ce conservă și valorifică patrimoniul cultural din zona Bucovinei.
Activitățile s-au mutat și în natură, pe muntele Rarău, unde elevii au participat la o vizită de studiu dedicată biodiversității din zonă, cu tema "Aspecte despre flora și fauna montană locală”.
Programul educativ a continuat cu o excursie de studiu în municipiul Suceava. Prima oprire a fost la Muzeul de Științe ale Naturii, unde participanții au explorat expoziții interactive dedicate ecosistemelor locale.
Ulterior, elevii au participat la un workshop organizat de Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității "Ștefan cel Mare", unde au descoperit aplicații științifice ale cunoștințelor despre păduri, gestionarea durabilă a resurselor naturale și cercetarea de mediu.
La alte activități, accentul a fost pus pe reflecție și evaluarea activităților desfășurate pe parcursul săptămânii.
Au fost și sesiuni de lucru în echipă pentru realizarea produsului final al mobilității: un e-book de bune practici ecologice, realizat în format colaborativ.
Prin aceste activități educative, elevii au dobândit cunoștințe noi despre natură, au lucrat în echipă cu colegi din alte țări și și-au dezvoltat competențe valoroase pentru viitor, în spiritul sustenabilității și al cooperării internaționale.
Profesor Gabriela Tudurean, Francesca Șindilar
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 20 Mai 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.