Monitorul de Suceava

Mihai Pânzaru – PIM: „Am avut un blocaj, șase luni nu mă puteam gândi la desen”

Tiberiu AVRAM

Mihai Pânzaru - PIM este cel mai cunoscut caricaturist sucevean și a împlinit pe 16 ianuarie 2024 vârsta de 78 de ani. A obținut zeci de premii la concursuri importante naționale și internaționale, are sute de prezențe la saloane de caricatură din țară sau de peste hotare, iar lucrări de ale sale se află în peste 1000 de colecții private din întreaga lume.

S-a născut în București, tata basarabean, iar mama bucovineancă, iar din clasa a doua, ca urmare a unor acțiuni ale comuniștilor, a fost nevoit să se mute cu familia în Suceava. A studiat 7 ani vioara, a citit mult, în special istorie, ceea ce l-a determinat să-și dorească să fie arheolog. Din cauza „dosarului nesănătos”, nu a avut șansa de a-și îndeplini visul, fiind dat afară chiar din sala în care susținea examenul de admitere.

Într-un amplu interviu pe care ni l-a acordat, Mihai Pânzaru - PIM ne-a povestit cum a început să deseneze, când a trecut spre caricatură și ce revistă franceză l-a inspirat să facă acest pas, cum s-a putut ca schimbarea biletelor într-un tren să-i salveze viața și cum a început să realizeze portretele robot ale infractorilor căutați de polițiștii suceveni.

Din același interviu, pe care îl puteți viziona integral pe canalul de YouTube al „Monitorului de Suceava”, dar și pe site-ul ziarului nostru, mai puteți afla de ce a fost nevoit să aștepte trei ani pentru a debuta în „Urzica”, de ce l-a adus Adrian Păunescu, de la Suceava, la revista „Flacăra”, cum a fost întâlnirea pe care a avut-o cu Nichita Stănescu și cum a reușit să depășească un blocaj care l-a făcut ca timp de 6 luni să nu mai aibă nici un impuls de a desena.

 

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 12 Martie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.