Monitorul de Suceava Sancţiuni sanitar-veterinari

Mere stricate pentru elevi: amenzi pentru responsabilul şcolii şi producător

Florin PAIU, Paul CIURARI

Calitatea merelor care sunt distribuite elevilor în şcoli prezintă uneori deficienţe serioase, fapt care a fost constatat şi de inspectorii sanitar-veterinari, în urma unui control demarat după sesizări privind mere stricate care ar fi ajuns la elevii de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. În urma controlului, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a aplicat amenzi atât responsabilului şcolii, cât şi producătorului care le-a distribuit.

Doctorul Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat: „Având în vedere unele sesizări de pe reţele de socializare am efectuat un control la şcoala respectivă şi am confiscat cantitatea de 257 kilograme mere, iar responsabilul pentru recepţia, depozitarea, păstrarea şi distribuţia merelor către elevi a fost sancţionat contravenţional cu suma de 1.200 de lei. Controalele s-au extins la nivelul întregului judeţ, a fost verificat şi furnizorul merelor, care a fost sancţionat cu 10.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de igienă şi întreţinere a spaţiilor de depozitare a merelor”.

Merele ajunse la şcoala din Burdujeni erau împachetate individual, iar multe dintre ele erau parţial stricate.

Anca Gulei, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Miron Costin”, a relatat cum s-au întâmplat lucrurile din punctul de vedere al şcolii şi a susţinut că nici un măr stricat din acest lot nu a ajuns la elevi: „Ieri dimineaţă (n.r. - marţi), în timp ce se desfăşura examenul de simulare a evaluării naţionale s-a primit o cantitate de mere neconforme, care vor fi returnate societăţii care ni le-a adus. Am mai primit mere care au avut probleme, cu lovituri sau care nu rezistau mai mult de 2-3 zile în spaţiile noastre de depozitare, deşi pe eticheta lor este specificat că pot fi păstrate până la 20 de grade, iar în camera noastră de depozitare se înregistrează frecvent 15 grade Celsius”.

Şcoala are peste 1.300 de elevi, astfel că este aproape imposibil ca un singur om, responsabilul, să poată verifica integritatea fiecărui fruct.

Problema merelor neconforme nu trebuie exagerată şi transformată într-o mare problemă, însă cert este că trebuie mai multă atenţie la livrările către elevi, pentru a nu se mai ajunge la astfel de reclamaţii şi nemulţumiri justificate ale părinţilor şi elevilor.

Dacă merele nu sunt conforme atunci directorii au obligaţia de a sesiza Consiliul Judeţean Suceava, cel care a organizat licitaţia de achiziţie a fructelor. Însă nici un director de şcoală din judeţ nu a sesizat nici măcar telefonic autoritatea judeţeană cu privire la nereguli cu aceste mere.

Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al CJ Suceava, a arătat că în judeţul Suceava merele sunt distribuite în şcoli de o asociere de cinci firme.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Martie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.