Monitorul de Suceava Critici

Maricela Cobuz: Privatizarea programelor de sănătate publică făcută de PNL înseamnă costuri mai mari la bugetul de stat

Dan COMAN

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a atras atenţia asupra faptului că Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul PNL privind programele naţionale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 12 februarie 2020, fără a avea însă avizul Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, aviz care este obligatoriu. Maricela Cobuz a declarat că în această situaţie rămâne ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost modificată Legea 95/2006 – privind reforma în sănătate.

„Sănătatea românilor nu trebuie să fie o tablă de șah, pe care clasele politice să își joace obiectivele politice după bunul plac. Sistemul de sănătate trebuie să fie concentrat asupra pacientului, asupra modernizării infrastructurii, a dezvoltării medicilor și a personalului medical, dar în nici un caz asupra îmbogăţirii agenţilor economici și accesul furnizorilor privaţi la sistemul de sănătate, după bunul plac”, a spus Maricela Cobuz. Ea a amintit că Ordonanţa de Urgenţă pe sănătate adoptată de Guvernul PNL și publicată în Monitorul Oficial asigură accesul furnizorilor privaţi la serviciile medicale decontate de la bugetul de stat. Deputatul PSD de Suceava consideră că această privatizare a programelor de sănătate publică va însemna mai puţini pacienţi care vor beneficia de serviciile medicale și costuri mai mari la bugetul de stat.

Cobuz a subliniat că PSD se opune în continuare privatizării sănătăţii. „Această privatizare a programelor de sănătate publică însemnă mai puţini pacienţi care vor beneficia de servicii de sănătate. Prin creșterea ponderii de finanţare a spitalelor private din România din bugetul public se va reduce drastic bugetul pentru spitalele de stat, iar pe viitor vor putea apărea probleme legate de plata salariilor medicilor și asigurării serviciilor medicale în spitalele publice. De asemenea, prin privatizarea programelor de sănătate se va oferi accesul furnizorilor privaţi din România la programele de sănătate foarte scumpe”, a declarat Maricela Cobuz. Ea a mai adăugat că programele de sănătate din România trebuie să asigure accesul tuturor pacienţilor la serviciile medicale din România, iar PNL nu trebuie să împartă societatea în săraci și bogaţi atunci când este vorba de  sănătate.  

Maricela Cobuz a declarat că, din păcate, timpul va demonstra că doar PSD a avut grijă deopotrivă de pacienţi și personalul medical. Cobuz a mai spus că programul PSD pentru sănătate a situat pacientul în centrul sistemului de sănătate, beneficiind de programe de screening, aparatură medicală modernă și de servicii medicale de calitate.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Februarie 2020.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.