Monitorul de Suceava Fonduri

Maricela Cobuz: Cea mai mare parte a bugetului Ministerului Sănătății va fi pentru investiții, achiziția de aparatură medicală și finalizări de lucrări

Dan COMAN

Deputatul PSD de Suceava dr. Maricela Cobuz a susținut, ieri, printr-o declarație politică, în ședința de plen a Camerei Deputaților, faptul că sănătatea este un domeniu esențial dezvoltării României, care are nevoie de un buget pentru anul 2019.

Maricela Cobuz a subliniat că după ce președintele României, Klaus Iohannis, nu a promulgat legea bugetului de stat, s-a ajuns ca în luna martie să nu existe un buget aprobat pentru 2019. „După ce Guvernul României a propus un proiect de buget votat de către Parlament, sustenabil politicilor și programelor guvernamentale, care să se plieze pe nevoile esențiale ale tuturor domeniilor, acesta a fost blocat de către președintele României. Cu exact o săptămână în urmă, Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate a domnului președinte Klaus Iohannis pe Legea Bugetului. Totuși proiectul de lege își reia cursul în procedura legislativă pentru că  președintele României a solicitat reexaminarea acestui proiect de către Parlament. Acest aspect nu face decât să îngreuneze buna funcționare a instituțiilor publice care nu au încă buget”, a declarat Maricela Cobuz. Ea a spus că adoptarea de către Parlament a bugetului pentru anul 2019 este absolut necesară, deoarece domenii precum sănătatea, educația, dezvoltarea, transporturile, apărarea nu își vor putea implementa programele naționale, menite să contribuie la bunăstarea societății.

Deputatul PSD de Suceava a explicat că în proiectul de buget pentru anul 2019, domeniul sănătății are prevăzut un buget uriaș, de 4,84% din PIB, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 6 miliarde de lei față de anul trecut. Maricela Cobuz a explicat că cea mai mare parte a bugetului este prevăzut pentru investiții, achiziția de aparatură medicală, consolidări și finalizări de lucrări.

„Plata salariilor personalului medical din România, programele naționale de sănătate, compensarea medicamentelor, funcționarea instituțiilor medicale de stat, toate acestea au nevoie ca bugetul să fie adoptat de către Parlament cât mai repede posibil. Sunt convinsă că sănătatea nu are culoare politică, iar pentru implementarea politicilor care să vină în interesul cetățeanului, trebuie sprijin și implicare din partea tuturor, mai ales din partea președintelui României”, a precizat deputatul PSD. Maricela Cobuz consideră că numai prin acest mod se poate asigura o calitate durabilă a politicilor naționale care să contribuie la dezvoltarea societății spre mai bine.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Martie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.