Monitorul de Suceava Lipsă de implicare

Locuitorii unui cătun din Brodina au stat izolaţi timp de o săptămână

Sandrinio NEAGU

Pentru locuitorii unui cătun din comuna Brodina fiecare ploaie le aduce doar necazuri. Timp de o săptămână, cei 60 de oameni care trăiesc în Cununschi au fost izolaţi complet de restul lumii.

S-a întâmplat după ce drumul de acces a fost distrus de pârâul Cununschi, iar reprezentanţii Primăriei Brodina au avut nevoie de zile întregi pentru a crea alte variante de acces.

Practic, până pe 4 septembrie, oamenii din Cununschi au fost nevoiţi să se descurce doar cu ceea ce aveau pe lângă case. Între timp, accesul se poate face doar pietonal sau cu căruţa, accesul autovehiculelor fiind imposibil.

Până la primul magazin de la care locuitorii din Cununschi pot cumpăra diferite produse, situat la km 15 în Brodina de Jos, sunt mai bine de 8 km, drum pe care oamenii trebuie să-l facă fie pe jos, fie cu ajutorul vreunui vecin care deţine căruţă.

„Ni s-a spus de la Primăria Brodina că tot ceea ce ţine de ei au făcut, iar de refacerea drumului prin pădure e treaba celor de la Ocolul Silvic Brodina. Acum o săptămână şi ceva ne-au promis că vin să refacă drumul, dar până acum nu s-a mişcat absolut nimic”, a spus Rodica Procopiuc, unul din locuitorii din Cununschi.

Nu este pentru prima dată când oamenii din acest cătun au probleme cu drumul de acces. S-a întâmplat în mai multe rânduri. În 2017, de exemplu, oamenii s-au săturat să aştepte implicarea administraţiei locale şi au pus mâna pe lopeţi şi sape şi au refăcut cu propriile forţe singurul drum de acces în localitate.

Evenimentul a fost postat şi pe Facebook, fireşte, cu remarcile acide ale unuia dintre cei implicaţi, la care s-au adăugat peste 100 de comentarii ale internauţilor, mulţi dintre ei rude cu oamenii din Cununschi.

„Locuitorii acestui sat au crezut până în acest moment că promisiunile făcute înainte de alegerile locale se vor lăsa cu fapte ... din păcate, au rămas doar promisiuni. Cu siguranţă dacă s-ar fi intervenit la timp cu câteva utilaje nu s-ar fi ajuns aici. Aceşti oameni au lăsat tot ce au avut de făcut şi o zi întreagă au lucrat pentru a face posibil un drum de acces spre casă. Probabil nu se vor lua măsuri nici acum şi după ceva timp drumul va redeveni cum aţi văzut în imaginile de mai jos...dar ăsta e primul pas, vom face demersurile necesare pentru ca şi cei de la Consiliul Județean Suceava să ştie de situaţia noastră”, este mesajul locuitorilor din Cununschi.

Din păcate, problemele de anul trecut au revenit în actualitate şi în 2018, şi nu o dată, ci de mai multe ori. Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 12 Septembrie 2018.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.