Monitorul de Suceava Hrană pentru generații

“Livada copiilor”,  înființată de un renumit doctor din Suceava, pe terenul unde a copilărit George Enescu

Cosmin ROMEGA

„Vă plac merele? Vreți să vă aduc mai multe?” „Da…”, au răspuns în cor copiii sărmani, bucuroși ca de un cadou neprețuit. Asta avea la el, când i-a întâlnit, renumitul cardiolog intervenționist Paul Turcoman, care a petrecut o parte din copilărie la Liveni, la bunicii din partea mamei

Așa s-a născut ideea de a le oferi ceva care să le fie de folos și să le asigure hrană pe termen lung – o livadă cu pomi fructiferi. O livadă a copiilor. O livadă a comunității sărmane din locurile unde s-a născut, a crescut și s-a format marele George Enescu, compozitorul și dirijorul ascultat și aplaudat pe toate continentele. Un loc în care să poată veni să se bucure de fructele proaspete, să ia și acasă să facă dulceață, compot, ori o prăjitură cu mere, caise, vișine, cei care abia au ce pune în gură de pe o zi pe alta...

Sărăcie cumplită, într-un loc care ne-a oferit un geniu imens. Asta găsești la Liveni și la Cracalia, satele pe teritoriul cărora a crescut George Enescu, s-a format ca om și de unde s-a inspirat în crearea operelor sale, care reflectă o profundă conexiune cu natura.

De sâmbătă, copiii „cărora le cânta greierii între degete la picioare”, care se bucură de un măr cum ne bucuram cei mai mulți dintre noi, de o portocală primită la sărbătorile de iarnă, au o livadă a lor.

Aproape treizeci de oameni din Suceava și Botoșani, dar și de-ai locului, din comuna George Enescu, au trudit cot la cot, pentru a amenaja terenul – o jumătate de hectar, pus la dispoziție de preotul paroh al „Mănăstirii” din Cracalia, așa cum i se spune bisericii restaurată în 1909 de Costache Enescu, tatăl maestrului.

L-au delimitat, i-au pus stâlpi pentru o viitoare împrejmuire și au săpat sute de gropi, frumos aliniate, cu distanțe calculate pentru ca pomii fructiferi să își dezvolte frumos coroana și să rodească.

Viitoarea livadă e chiar în zona fostului conac al familiei Enescu, care a fost incendiat în 1947. Multe obiecte expuse acum în Casa memorială „George Enescu” sunt cele salvate din incendiul care a mistuit conacul.

„Am ajuns acolo cu 630 de pomi fructiferi – o parte donați de Monitorul de Suceava și Pepiniera Moara, alții de Pepiniera Botoșani – Dorobanți, restul fiind cumpărați din donațiile strânse de când am inițiat campania, în urmă cu vreo zece zile”, a spus Paul Turcoman, mulțumindu-le din suflet tuturor celor care s-au implicat pentru a face posibil un vis.

Două treimi din pomii fructiferi au fost plantați sâmbătă în „Livada copiilor”, cu gunoi de grajd, cu apă și fertilizant pus la rădăcină.

Restul va fi completat într-un nou efort, săptămâna aceasta, cu cine va mai găsi dispus să ajute. Iar pomii rămași în plus, din lipsă de spațiu, vor fi plantați o parte la biserica din sat, iar o parte în curțile unor familii sărmane, să aibă parte de bogăția roadelor.

“Un pui de pom fructifer nu costă mult, dar odată plantat și îngrijit, în timp devine bogăție”, spune Paul Turcoman, doctorul de inimi și de suflete, pentru care ajutorarea aproapelui a devenit un stil de viață. În timpul serviciului, cât și în timpul liber, cu ajutorul altor oameni de bine.

În urmă cu aproape doi ani, a demarat o campanie prin care a strâns 2000 de euro, cu care a amenajat fântâni de la care familiile sărace să se aprovizioneze cu apă proaspătă, curată.

În alte ocazii, tot cu voluntari, a dus pachete cu alimente celor care pentru care un astfel de ajutor vine ca o rază de soare după o lungă perioadă de nori și ploaie.

În viață, nu toți au aceleași șanse, iar un mic ajutor oferit la timp poate face mult pentru cei mai puțin norocoși, dintr-un mediu defavorizat.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Martie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.