Monitorul de Suceava Inițiativă

Legea parlamentarilor AUR de Suceava pentru reintroducerea învățământului profesional în România a fost adoptată

Dan COMAN

Legea depusă de parlamentarii AUR de Suceava, senatorul Mircea Dăneasa și deputații Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, pentru reintroducerea învățământului profesional în România a fost adoptată în Camera Deputaților. Cei trei parlamentari AUR de Suceava au declarat că aceasta este o primă victorie repurtată cu un proiect de lege pe care l-au inițiat. Aceștia au explicat că scopul acestei legi este atragerea și susținerea elevilor pentru formarea inițială prin școala profesională, contribuind astfel la diminuarea abandonului școlar, care are drept consecință șomajul, sărăcia și excluziunea socială.

„Sistemul educațional actual nu este corelat cu cerințele pieței muncii,iar funcția economică a învățământului care se exprimă, în primul rând, prin formarea și calificarea forței de muncă este în continuare ignorată și neexploatată corespunzător.De asemenea, dezvoltarea învățământului profesional și tehnic creează o nouă perspectivă de viitor tinerilor și conduce la creșterea nivelului competențelor tehnice, la crearea de locuri de muncă și atragerea de investiții noi”, au precizat parlamentarii AUR de Suceava. Aceștia au mai adăugat că pe lângă alte propuneri care să stimuleze atragerea de tineri pentru învăţământul tehnic și profesional se impun ca măsuri, cazarea elevilor în internatele școlare, acordarea de masă gratuită și acordarea unui sprijin financiar lunar de 250 lei din bugetul Ministerului Educaţiei.

Dăneasa, Acatrinei și Pușcașu au mai precizat că această propunere legislativă are avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ și Consiliul Economic și Social. „Considerăm că niciun reprezentant al poporului nu are vreun motiv întemeiat să voteze  împotriva unei astfel de legi,mai ales că mulţi dintre aceștia declară că sprijină învățământul profesional”, au încheiat cei trei parlamentari AUR de Suceava.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 07 Aprilie 2023.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.