Monitorul de Suceava Să vezi şi să nu crezi!

Jale! Doliu! A murit!

Mircea Radu IACOBAN

Articolul 244 al Codului Penal definește drept înșelăciune „prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase”, iar în Partea specială 2 a aceluiași Cod Penal se consideră agravantă „fapta comisă cu viclenie”. Și tentativa se sancționează. S-ar zice că legea ne protejează; în fapt, suntem clipă de clipă mințiți cu premeditare și fără rușine de onor televiziunile noastre (nu la talk-show-urile politice mă refer de astă dată), și, mai ales, de năvala știrilor pe net, care continuă să posteze titluri catastrofice, fără legătură reală cu conținutul știrii în sine. Ba, culmea, aceste înșelătorii ordinare poartă cu onoare și numele „realizatorilor” din redacții! Apar la tot pasul astfel de mizerii din paleoliticul gazetăriei și nimeni nu găsește de cuviință să sancționeze cumva continua inducere în eroare ce parazitează temeinic internetul.

Citim cu consternare pe site-ul „Capital” știrea astfel ortografiată: „DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NĂSTASE…o carieră politică și legislativă de excepție”. Noutatea funebră este ornată cu ditamai poza fostului prim-ministru. Ne-a plăcut Năstase, nu ne-a plăcut, a plecat pentru totdeauna un om care va fi lăsat o urmă în istoria recentă a românilor, fie-i țărâna ușoară! Dar să nu ne pripim: răbdare, să citim până la capăt. Surpriza surprizelor: de fapt… mortul nu-i Năstase, ci cu totul altcineva: Oliviu Gherman. Lui Năstase îi aparține doar frântura de apreciere privind cariera politică a decedatului și, desigur… fotografia! Chicotește în redacție „ziaristul” Ionuț Gabriel, autorul flagrantei și viclenei tentative de înșelăciune patentată: „v-am făcut-o!”. Într-adevăr: ne-a determinat să dăm un clic care se contabilizează infracțional în cifra de audiență a postului! Și-n farsele macabre există, totuși, limite: pseudo-decedații au părinți, alte rubedenii, prieteni, adepți, dacă-s luați pe nepregătite, aflarea unor astfel de vești îi pot trimite și pe ei să-i însoțească dincolo de Styx pe adevărații răposați!

Altă „știre” de același soi, de astă dată provenind de la „Despre vedete”. Respect ortografierea emitentului: „DOLIU! A MURIT. GIGI BECALI”. Nu-i cazul să vă neliniștiți, n-am rămas fără năstrușnicul oier bigot: a murit, de fapt, soră-sa, Doina! Poza, desigur, e-a lui Gigi. Cuvenitele condoleanțe, dar… iar ni s-a șterpelit un clic! Și dacă tot navigăm printre ferpare, să dăm citire știrii postate pe „Cancan”: „Maria Maxim a murit. Ce i-au găsit medicii pe trup la autopsie. Descoperire șocantă.” Mai departe…nici un cuvințel despre ce „i-au găsit la autopsie pe trup” și despre vreo „descoperire șocantă”. De astă dată, ne face cu ochiul din redacție autoarea plăsmuirii, hoața de clicuri Marie Călin. Pare a se fi creat o anume tehnică patentată (dacă nu chiar știință) a manipulării prin titluri complet trucate sau doar șmecherește formulate.

Citim pe „Ziare ro.”: „CÂT DE GREA VA FI IARNA 2020-2021”, și aflăm că vom avea parte de… o iarnă blândă. Dacă era astfel intitulată, adică „Va fi o iarnă ușoară”, nu alarma pe nimeni și „Ziare ro.” rămânea fără sumedenia de clicuri ale gripaților cu anticipație. În aceeași ordine de idei, citim pe „Impact” o noutate cu titlul măsluit de Diana Dumitrache: „Ce a pățit medicul Adrian Marinescu la 24 de ore de la vaccinarea anti-covid”. Vai de mine, ne îngrijorăm cu toții, ce-o fi pățit? Absolut nimic!! „N-am nici un simptom, mă simt foarte bine”! Și n-ai cum să le reproșezi redactorilor vreo ruptură majoră de sens între gard și leopard: orice avocat mediocru va putea lesne demonstra că între „ce a pățit medicul Marinescu” și „mă simt foarte bine” nu există o fractură de logică a comunicării, cu atât mai puțin o tentativă condamnabilă de înșelăciune. Cum, de altfel, și între „cât de grea va fi iarna” și „vom avea o iarnă blândă”. Numai că s-ar cuveni să acționeze fărâma de bun-simț a gazetarului și minimul respect datorat cititorului. Dacă de la bun început, adică încă de la titlu, mizezi pe înșelare premeditată, făcând artă din formularea ambiguă, uneori chiar scandaloasă, a intitulărilor, ți se potrivește vechiul proverb românesc: „miere-n gură, fiere în inimă, înșelăciune în fapte”.

Profit de prilej pentru a îndrepta cu întârziere o eroare de două ori comisă în tableta premonitoriu intitulată „De neiertat”. Sunt sigur, cititorul a și corectat-o: revelionul care a dus la demiterea șefului televiziunii s-a petrecut în 1994. Am scris 1984 probabil din pricina prea deselor referiri ce tot le fac la romanul lui Orwell…Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 13 Ianuarie 2021.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.