Monitorul de Suceava Puterea exemplului

Gunoaiele lăsate de cei aflaţi la grătar pe un deal din Burdujeni Sat, strânse de membrii unui grup civic

Sandrinio NEAGU

Tot mai mulţi suceveni iau atitudine şi doresc ca zona în care trăiesc să fie una curată. Un exemplu în acest sens a fost oferit de membrii Grupului de Iniţiativă Civică Burdujeni Sat, care în cursul zilei de duminică după-amiază au igienizat o zonă cunoscută drept loc pentru grătare.

Este vorba de pădurea şi dealul din apropierea Casei de Apă din Burdujeni Sat, zonă cunoscută şi sub denumirea „Stejărei”.

La acţiunea de duminică au participat 16 persoane, printre care şi un băieţel de 5 ani şi o fetiţă de 7 ani. Cu toţii au igienizat zona şi au adunat circa 30 de saci menajeri de gunoaie rezultate în urma celor care au venit să se relaxeze şi să se distreze în zona respectivă.

„Zona igienizată este cunoscută ca un loc des frecventat de persoane care fac grătare în special în zilele de weekend sau de sărbătoare. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei uită să facă şi curăţenie şi aşa se ajunge ca un loc extrem de frumos şi verde să se transforme într-o adevărată groapă de gunoi”, a explicat Marian Voinescu, unul dintre membrii acestui grup civic.

Acesta spune că din grup fac parte şi alţi tineri extrem de implicaţi, iar fără sprijinul Loredanei Şpac, al Georgetei Deremia sau al lui Sebastian Vartolomei nu ar fi reuşit să pună pe picioare acest proiect.

„Scopul acţiunii de duminică este acela de a da un exemplu celor aflaţi la grătar şi de a-i conştientiza că trebuie să igienizeze zona la plecare. Ne dorim să trezim spiritul civic în comunitatea noastră prin puterea exemplului, să atragem şi alte persoane la acţiunile viitoare, precum şi să purtăm discuţii cu autorităţile locale privind necesităţile acestei comunităţi. Pe baza discuţiilor purtate pe grupul de iniţiativă cu membrii acestei comunităţi vom începe să organizăm şedinţe cu reprezentanţii autorităţilor locale, dacă şi acestea doresc, şi le vom expune necesităţile noastre”, a menţionat Marian Voinescu.

De altfel, aceasta nu este prima acţiune în care se implică membrii Grupului de Iniţiativă Civică Burdujeni Sat. În urmă cu mai multe săptămâni au adus în atenţie cazul unei familii care se confruntă cu mari probleme.

O fetiţă în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a IV-a la şcoala din Burdujeni Sat, întâmpină probleme financiare serioase, în condiţiile în care mama a rămas cu deficienţe grave de vorbire, dar şi multe alte complicaţii după ce a suferit o meningită severă. Şi pentru ca situaţia să fie şi mai dificilă, în luna ianuarie a acestui an a suferit un accident vascular sever în urma căruia a survenit o paralizie facială, dar și a membrelor drepte.

„În urma ajutorului oferit de toţi cei care au răspuns apelului nostru de susţinere a acestui caz, cu câteva zile în urmă am primit un apel de la bunică, care ne-a anunţat că fiica ei a început să meargă în urma şedinţelor de fizioterapie ce au fost posibile datorită oamenilor frumoşi şi sufletişti. E un început care ne dă speranţe şi credem că doar prin implicare se pot schimba o serie de lucruri”, a mai spus Marian Voinescu.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 15 Mai 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.